Wizyta studyjna partnerów projektu NICHE w województwie kujawsko-pomorskim
W dniach 13-14 września br., województwo kujawsko-pomorskie gościło partnerów projektu NICHE z Finlandii, Grecji, Irlandii oraz Wielkiej Brytanii.
Wizyta składała się z dwóch części. Pierwszego dnia w siedzibie Toruńskiego Parku Technologicznego odbyło się seminarium informacyjne nt. sektora żywnościowego w naszym województwie, podczas którego przedstawiono:
- Działalność klastrów żywnościowych województwa kujawsko-pomorskiego (Spiżarnia Kujawsko-Pomorska oraz Agro Klaster Kujawy);
- Innowacyjne rozwiązania w produkcji żywności na przykładzie akceleratora IMPACT Poland;
- Województwo kujawsko-pomorskie jako region o rozwiniętym rolnictwie ekologicznym oraz perspektywy na jego dalszy rozwój, zgodnie z obowiązującymi trendami;
- Produkty tradycyjne i regionalne, oraz ich ważną rolę w rozwoju całego regionu.
Kolejnym punktem pierwszego dnia było uczestnictwo naszych gości w warsztatach kulinarnych, zorganizowanych w Akademii Kulinarnej i poprowadzonych przez pana Michała Żulewskiego – wielokrotnie nagradzanego szefa kuchni oraz pasjonata regionalnej kuchni polskiej, wskrzeszającego zapomniane przepisy.
14 września delegaci mieli okazję odwiedzić 4 wytwórców żywności ekologicznej z naszego regionu:
- Oleje Łącz ze Świecia nad Osą, to firma gdzie produkuje się naturalne oleje roślinne (lniane, rzepakowe, słonecznikowe), makuchy, mąki, len mielony. Celem firmy jest dbałość o zdrowsze odżywianie się klientów, poprzez oferowanie im produktów tworzonych zgodnie z naturą;
- Wytwórnia Makaronu BioBabalscy, produkująca makaron w wielu odmianach oraz inne produkty zbożowe (mąka, otręby, płatki), przygotowywanych na bazie dawnych gatunków zbóż: orkiszu, płaskurki, samopszy;
- Masarnia Brzozie opierająca swoją produkcję na naturalnych i sprawdzonych od lat metodach wytwarzania wyrobów wędliniarskich;
- Specjały spod Strzechy z Lubicza Dolnego, gdzie pokazano, jak z pasji produkuje się naturalne, oparte na historycznych recepturach: chrzany, sosy, octy, syropy oraz konfitury.
Dzięki wizycie partnerzy projektowi nawiązali szereg kontaktów z producentami żywności ekologicznej z regionu i zapowiedzieli już dalszą współpracę w wybranych branżach spożywczych.