„Dni Języków” w Inowrocławiu
Tradycją I Liceum Ogólnokształcącego w Inowrocławiu stało się wydarzenie pn. „Dni Języków Obcych”, które ma na celu uwrażliwienie uczniów na różnice kulturowe i poszerzenie ich wiedzy o innych państwach. Tegoroczna edycja promowała język francuski i włoski, a tym samym kulturę i historię Francji i Włoch, a w szczególności regiony partnerskie województwa kujawsko-pomorskiego, Midi-Pyrénées i Veneto. Regiony te zostały przybliżone uczestnikom podczas prezentacji przygotowanej przez uczennice pierwszej klasy liceum.
Galę otworzył występ Andrei Lattari, charyzmatycznego piosenkarza, który zawitał do Inowrocławia z Palermo. Artysta porwał młodzież do tańca popularnymi przebojami Felicita, Italiano Vero czy Azurro z repertuaru Ala Bano i Rominy Power. Kluczowym momentem spotkania było nagrodzenie laureatów konkursu literackiego, do którego zaproszono uczniów gimnazjów i liceów z województwa.
W konkursie wzięło udział 25 uczniów, którzy mieli za zadanie napisać wywiad z podróżnikiem, który zwiedził jeden z regionów partnerskich województwa kujawsko-pomorskiego: Midi Pyrenees we Francji lub Veneto we Włoszech, ze zwróceniem uwagi na walory historyczne i turystyczne tychże miejsc. Jury najbardziej doceniło wartość artystyczną i pomysłowość prac następujących uczniów:
Kategoria liceum
I miejsce Agata Marcinkowska II LO im. Marii Konopnickiej w Inowrocławiu
II miejsce Karolina Kowalska I LO im. Jana Kasprowicza w Inowrocławiu
III miejsce Weronika Łazaj I LO im. Jana Kasprowicza w Inowrocławiu
Kategoria gimnazjum
I miejsce Agnieszka Hulisz Gimnazjum Integracyjne w Inowrocławiu
II miejsce Maria Cytloch Gimnazjum Dwujęzyczne w Inowrocławiu
III miejsce Oliwia Sobczak Gimnazjum Dwujęzyczne w Inowrocławiu
wyróżnienie Julia Tadych Gimnazjum Dwujęzyczne w Inowrocławiu
wyróżnienie Michalina Skrzypek Gimnazjum nr 4 w Inowrocławiu
Nagrody uczniowie odebrali z rąk radnej województwa, pani Elżbiety Piniewskiej.
Dni Języków Obcych zakończyły się degustacją francuskiego deseru croquembouche, pod postacią słodkiej ptysiowej piramidy, przygotowanej przez uczniów szkoły gastronomicznej, którzy swój wypiek zaprezentowali przebrani w tradycyjne bretońskie stroje.
Gala została zorganizowana przy wsparciu finansowym samorządu Województwa Kujawsko-Pomorskiego.