Współpraca Międzynarodowa

Spotkanie interesariuszy, fot. Dominika Kosiewicz-Wawrzonkowska/Małgorzata Kruk-Szarszewska
Spotkanie interesariuszy, fot. Dominika Kosiewicz-Wawrzonkowska/Małgorzata Kruk-Szarszewska

Drugie spotkanie interesariuszy projektu FISSH – o przyszłości innowacji w branży spożywczej 

Jak małe i średnie przedsiębiorstwa z sektora spożywczego mogą skutecznie przechodzić transformację w kierunku zrównoważonej i innowacyjnej produkcji? Jakie rozwiązania mogą wspierać rozwój krótkich łańcuchów dostaw i wzmacniać lokalną gospodarkę? Odpowiedzi na te pytania poszukiwali uczestnicy drugiego spotkania interesariuszy projektu FISSH (Interreg Europa), które odbyło się 24 marca 2025 roku w Centrum logistyczno-wystawienniczym w Przysieku – siedzibie grupy operacyjnej naszelokalne.pl, której liderem jest Regionalny Ośrodek Zrównoważonego Rozwoju w Przysieku.

 

W spotkaniu wzięli udział przedstawiciele różnych środowisk – przedsiębiorcy, naukowcy, eksperci z instytucji doradczych oraz reprezentanci administracji publicznej. Jako interesariusze projektu FISSH, korzystając ze swojego doświadczenia i wspólnie chcą dążyć do utworzenia i wdrażania innowacyjnych oraz zrównoważonych rozwiązań w branży rolno-spożywczej.

 

Celem projektu FISSH jest wspieranie rozwoju lokalnych przedsiębiorstw, krótkich łańcuchów dostaw oraz promocja ekologicznej i wysokiej jakości żywności w regionie.

 

Podsumowanie wizyty studyjnej we Flandrii Wschodniej

 

Jednym z głównych tematów spotkania było podsumowanie wizyty studyjnej, która miała miejsce w lutym 2025 roku we Flandrii Wschodniej w Belgii. Uczestnicy tej wizyty mieli okazję poznać innowacyjne rozwiązania wspierające rozwój sektora spożywczego:

  • Food Pilot, nowoczesne centrum badawczo-rozwojowe;
  • DJAR, lokalna firma cateringowa, która w swojej działalności stosuje zasady gospodarki cyrkularnej poprzez wykorzystanie wielorazowych słoików na posiłki;
  • Vandekerckhove – palarnia kawy, która stosuje zrównoważone metody produkcji;
  • Greenway - firma produkująca roślinne alternatywy dla mięsa, odpowiadające na rosnące potrzeby konsumentów dbających o środowisko;
  • Rapid Scaling Tool narzędzie pomagające firmom ocenić gotowość do wdrażania innowacji zgodnie z celami zrównoważonego rozwoju ONZ.

 

Uczestnicy spotkania mieli także możliwość wymiany spostrzeżeń na temat najlepszych praktyk i wyzwań związanych z ich adaptacją w Polsce.

 

Spotkanie interesariuszy – wymiana doświadczeń i planowanie działań

 

Przedstawiciele Kujawsko-Pomorskiego Centrum Naukowo-Technologicznego im. prof. Jana Czochralskiego zaprezentowali wyzwania, przed którymi stoją MŚP z branży rolno-spożywczej oraz możliwości rozwiązań opartych na nowoczesnych modelach zarządzania firmami. Z kolei Maria Dorenda, przedstawicielka firmy „U Doroty – Smaki Jak Dawniej”, podzieliła się swoimi doświadczeniami w prowadzeniu działalności opartej na lokalnych produktach i tradycyjnych recepturach, z wykorzystaniem działań zasad zrównoważonego rozwoju.

 

Spotkanie umożliwiło także nawiązanie nowych kontaktów oraz rozpoczęcie rozmów o potencjalnych projektach współpracy, które mogą wspierać rozwój krótkich łańcuchów dostaw oraz innowacji w branży spożywczej.

 

Co dalej?

 

Drugie spotkanie interesariuszy projektu FISSH pokazało, że zaangażowanie interesariuszy jest kluczowe dla sukcesu międzynarodowych inicjatyw. Dzięki współpracy i wymianie wiedzy możliwe jest wprowadzanie realnych zmian na poziomie regionalnym. Kolejne spotkania będą kontynuacją tej wartościowej dyskusji, prowadzącej do wdrażania innowacyjnych rozwiązań w duchu zrównoważonego rozwoju.