Tydzień uważnego jedzenia
Doradczyni metodyczna KPCEN w Bydgoszczy z zakresu edukacji zdrowotnej dr Karolina Nowak wspólnie z nauczycielką edukacji zdrowotnej Szkoły Podstawowej nr 64 w Bydgoszczy Beatą Konarską-Nowak przeprowadziły pilotażowy projekt edukacyjno – profilaktyczny TYDZIEŃ UWAŻNEGO JEDZENIA.
W ramach projektu w placówce można było zjeść WSPÓLNE UWAŻNE DRUGIE ŚNIADANIE i skorzystać z UWAŻNEJ STOŁÓWKI SZKOLNEJ. W trakcie TYGODNIA UWAŻNEGO JEDZENIA uczniowie brali także udział w Patrolach Śniadaniowych, w ramach których prowadzili sondaż wśród społeczności szkolnej na temat: Moje zmysły w trakcie posiłku – czy o nich pamiętamy? Nie obyło się także bez aktywności fizycznej – Rekord szkoły w spalaniu kalorii.
Projekt został wsparty przez Powiatową Stację Sanitarno-Epidemiologiczną, Sekcję Profilaktyki Zdrowotnej w Bydgoszczy. A jego celem było zmobilizowanie uczniów do kulturalnego spożywania posiłków w kontekście zasad uważnego jedzenia – od wygodnego siedzenia i powolnego żucia, poprzez świadome monitorowanie uczucia głodu oraz sytości, uważne słuchanie sygnałów organizmu, obserwację emocji towarzyszących jedzeniu.
Oprac. Karolina Nowak