Edukacja

Przygotowywanie potraw
Przygotowywanie potraw

Współczesne trendy żywieniowe w stołówkach szkolnych

Janowiec Wielkopolski przywitał 8 maja br. uczestników kolejnej odsłony warsztatów pod nazwą „Stołówkowe dania zdrowe, lepsze niż domowe” zorganizowanych przez Kujawsko-Pomorskie Centrum Edukacji Nauczycieli w Bydgoszczy. Spotkanie zgromadziło dyrektorów, intendentów oraz obsługę kuchenną ze szkół regionu. Miało ono na celu podniesienie kompetencji w zakresie współczesnych trendów żywieniowych oraz istoty udziału warzyw i owoców w stołówkach szkolnych.

Organizatorzy wydarzenia z Janowa Wielkopolskiego z dumą podkreślają jego znaczenie dla poprawy jakości posiłków serwowanych w szkołach. Spotkanie stanowiło doskonałą okazję do wymiany doświadczeń, zgłębienia wiedzy i omówienia praktycznych aspektów wprowadzenia zdrowszych opcji żywieniowych do codziennego jadłospisu szkolnego.

„Stołówkowe dania zdrowe, lepsze niż domowe” to inicjatywa, która ma na celu nie tylko edukację, ale także inspirację do działań zmierzających do poprawy zdrowia i kondycji dzieci poprzez świadome odżywianie się. Całość zorganizowano w ramach Sieci Szkół i Przedszkoli Promujących Zdrowie.

Oprac. Norbert Łysiak