Było zdrowo, ciekawie i kolorowo…
Kontynuując działania promujące prowadzenie zdrowego stylu życia po raz piąty nasz Ośrodek włączył się do ogólnopolskiej akcji „Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia”. W dniach 16-19.10.2019r. dzieci i młodzież uczestniczyła w następujących działaniach: warsztaty na temat zasad zdrowego odżywiania i stylu życia, zajęcia na temat tradycji wypieku chleba na zakwasie „Jak ziarno staje się chlebem”, warsztaty w piekarni Carrefour w Toruniu „Wypiek drobnych wyrobów piekarskich na zakwasie”, wypiek chleba na zakwasie podczas zajęć praktycznych w szkolnych pracowniach kucharsko – cukierniczych, quiz wiedzy na temat zdrowego stylu życia oraz wiedzy o dobrym chlebie.
Zaproponowane przedsięwzięcia cieszyły się dużym zainteresowaniem uczniów.
Widoczne efekty naszych wspólnych działań zaprezentowaliśmy podczas podsumowania akcji na wystawie wyrobów wykonanych przez uczniów. Podziwialiśmy oraz degustowaliśmy różnorodne rodzaje chleba na zakwasie wraz z dodatkami, efektowne, kolorowe wypieki z dodatkiem warzyw – prace uczestników konkursu „Zdrowe wypieki”.
Renata Janicka