Przepisy z tradycją
Na ogólnopolskiej Liście Produktów Tradycyjnych znajduje się już 77 wyrobów i potraw z naszego regionu. Zupa kwas, grzybowniczki, gruszki szaruszki w syropie oraz pączki ziemniaczano-dyniowe – to tylko niektóre przysmaki, które możemy przyrządzić we własnej kuchni. Prezentujemy przepisy na te wyjątkowe dania.
Lista Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi jest przewodnikiem po regionalnej kuchni polskiej, a także źródłem informacji na temat tradycji, sposobów wytwarzania oraz wyjątkowych cech najstarszych polskich przysmaków. Obecność na liście ułatwia promocję produktu, jest również pierwszym krokiem do podjęcia starań o certyfikaty unijne.
– Produkty, które reprezentują województwo na ministerialnej Liście Produktów Tradycyjnych to część bogatego i wciąż żywego dziedzictwa kulinarnego Kujaw i Pomorza. To kuchnia naszych mam i babć, to smaki, które pamięta się całe życie. Wiele z nich możemy przygotować we własnym domu – mówi marszałek Piotr Całbecki.
Wśród 77 przysmaków z naszego województwa zarejestrowanych dotychczas na liście są 23 gotowe dania i potrawy, 15 wyrobów piekarniczych i cukierniczych, 13 napojów, 8 produktów mięsnych, 6 warzyw i owoców oraz 5 produktów mlecznych. Część z nich możemy przygotować we własnym domu, inne to produkty przygotowywane zgodnie z tradycją przez firmy z regionu. Produkty z Kujawsko-Pomorskiego wpisane na listę tutaj.
Przepisy na potrawy z Listy Produktów Tradycyjnych do pobrania:
- Amoniaczki
- Biała kiełbasa w słoiku
- Chleb żytni z ziemniakami
- Chleby ze Stolna
- Czarnina kujawska
- Fjut-cyrop z buraków
- Groch z kapustą
- Gruszki szaruszki w syropie
- Grzybowniczki
- Gzik
- Kluski z makiem
- Kujawiok-wielkanocna baba drożdżowa
- Kujawska bania z zacirkami
- Kujawska kaczka nadziewana
- Kulis-kwas z czerwonych buraczków
- Marchew krychano
- Mazurek orzechowy z Kaniewa
- Mniszek bronisławski
- Pączki ziemniaczano-dyniowe
- Placki na sodzie
- Podpiwek kujawski
- Sok z kapusty kwaszonej
- Szyja gęsia nadziewana
- Wigilijna zupa z suszonych śliwek
- Zupa kwas
- Żur kujawski
Biuro Prasowe Urzędu Marszałkowskiego
16 sierpnia 2017 r.