Gotowanie z marszałkiem
Coroczne, wspólne gotowanie marszałka Piotra Całbeckiego ze znanymi kucharzami jest już nieodłącznym elementem kampanii „Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina”. W tym roku gospodarz województwa spotkał się z cenionym kucharzem, restauratorem i osobowością telewizyjną Mateuszem Gesslerem w Pałacu Dąmbskich, gdzie wspólnie przygotowywali cannelloni z gęsiną oraz gęsie wątróbki z gruszką. Kulinarne wskazówki będą pomocne podczas przygotowywania rodzinnego obiadu na Święto Niepodległości.
Przepisy na gęsinę: cannellonni z gęsiną oraz gęsie wątróbki z gruszką
Spotkanie było także okazją do rozmów o tradycji spożywania gęsiny w naszym regionie. Wkrótce opublikujemy cały film z gotowania. Tymczasem marszałek Piotr Całbecki zaprasza do udziału w konkursach organizowanych przez lokalne i regionalne media, gdzie można wygrać przekazane przez niego gęsie tuszki. W tym roku jest ich 2022.
Już niedługo ogłosimy konkursy na najlepszą relację z obiadu z daniem z gęsiny, a także konkurs plastyczny dla dzieci. W tym roku o nagrody finansowe zawalczyć będą mogły również koła gospodyń wiejskich w naszym regionie. Obchody Święta Niepodległości łączymy z rodzinnymi spotkaniami przy stole, na którym gości kujawsko-pomorska gęsina. Tegoroczny Festiwal Gęsiny odbędzie się w piątek i sobotę 11-12 listopada w podtoruńskim Przysieku. Będzie można zakupić tam regionalne produkty, żywność ekologiczną i rękodzieło. Pokazy kulinarne poprowadzą Mateusz Gessler, Grzegorz Łapanowski, Cristina Catese i Tomasz Purol. Towarzyszyć będą im degustacje, konkursy i muzyka na żywo.
W zakładce Gęsina na św. Marcina na naszej stronie kujawsko-pomorskie.pl pojawi się więcej informacji dotyczące kolejnych akcji, jakie przygotowaliśmy w naszej tegorocznej gęsinowej kampanii, a także relacje z minionych lat.
Beata Krzemińska
rzecznik prasowa Urzędu Marszałkowskiego
23 września 2022 r.