Przejdź do treści
Wersja graficzna
Kontrast:
Rozmiar czcionki:
Odstępy:
Instrukcja
TAB - Kolejny element
SHIFT + TAB - Poprzedni element
CTRL + F - Wyszukiwarka
ALT + (← / →) – poprzednia / następna (odwiedzona) strona
ESC - Anulowanie podpowiedzi
Facebook Twitter Youtube Instagram Issuu Flickr

 

Koronawirus  

gęsina 2022

Gotowanie z marszałkiem

Wspólne gotowanie marszałka Piotra Całbeckiego z Mateuszem Gesslerem, fot. Szymon Zdziebło/tarantoga.pl dla UMWKP

Coroczne, wspólne gotowanie marszałka Piotra Całbeckiego ze znanymi kucharzami jest już nieodłącznym elementem kampanii „Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina”. W tym roku gospodarz województwa spotkał się z cenionym kucharzem, restauratorem i osobowością telewizyjną Mateuszem Gesslerem w Pałacu Dąmbskich, gdzie wspólnie przygotowywali cannelloni z gęsiną oraz gęsie wątróbki z gruszką. Kulinarne wskazówki będą pomocne podczas przygotowywania rodzinnego obiadu na Święto Niepodległości.   

Czytaj więcej

Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina – rozpoczynamy akcję

Marszałek Piotr Całbecki podczas gotowania z Mateuszem Gesslerem, fot. Szymon Zdziebło/tarantoga.pl dla UMWKP

W naszym województwie udało się zbudować tradycję oficjalnych obchodów Święta Niepodległości w połączeniu z rodzinnymi spotkaniami przy stole i serwowaną na nich gęsiną jako głównym daniem. Rozpoczynamy kampanię ,,Kujawsko-pomorska gęsina na świętego Marcina”, to inicjatywa zapoczątkowaną przez marszałka Piotra Całbeckiego w 2009 roku. Tegoroczny Festiwal Gęsiny, który odbędzie się w piątek i sobotę 11-12 listopada, po dwóch latach wraca do podtoruńskiego Przysieka.

Czytaj więcej

© Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego, Toruń 2014. Wszystkie prawa zastrzeżone