Lista Produktów Tradycyjnych
Ryba w zalewie po kujawsku wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych.
Kujawy to region, gdzie ryby zwłaszcza tam, gdzie był dostęp do wody, były urozmaiceniem w chłopskim menu. „Przez region pomorsko-kujawski na znacznym odcinku płynie Wisła, w której była różnorodność ryb. Nie mniej zasobne były inne rzeki, jeziora i stawy (…)nawet bezleśnych Kujaw (…).” – Z. Przybylak „ Tradycyjna kuchnia pomorsko-wielkopolska czyli od poliwek i golców po okrasy i pierniki”.
Zapis mieszkanki gminy Dobre, powiat radziejowski: „(…) kiedyś na polach przed melioracją, były doły po wykopach gliny na budowę. Wówczas lata były bardzo mokre, wody było wszędzie w każdym dołku, u każdego sąsiada i każdy miał karaski, linki, szczupaki w swoich wodach.”
„Potrawy i produkty z ryb (…) były urozmaiceniem jadłospisu. Spożywano je przeważnie smażone (…), marynowano w occie (…).” G. Szelągowska „Kuchnia z rodowodem. Potrawy
i produkty tradycyjne województwa kujawsko-pomorskiego”.
Z informacji mieszkanki gminy Dobre: „(…) Grubsze ryby smażono na ciepło, a te drobne kładziono w ocet.” „Kładzenie w ocet” to nic innego jak marynowanie ryb, czyli poddawanie działaniu marynaty sporządzonej z octu, wody i przypraw.
Kolejne wnioski z naszego regionu oczekują na rejestrację.