Aktualności

Wręczenie certyfikatów nowym członkom sieci regionalnej Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze, fot. Filip Kowalkowski dla UMWKP
Wręczenie certyfikatów nowym członkom sieci regionalnej Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze, fot. Filip Kowalkowski dla UMWKP

Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze: nowi członkowie

We wtorek (9 listopada) do elitarnego grona producentów zdrowej żywności i restauracji serwujących najlepsze potrawy i dania w naszym regionie dołączy osiem nowych firm. Uroczyste wręczenie certyfikatów nowym członkom sieci regionalnej Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze odbywa się w Ostromecku z udziałem wicemarszałka województwa Zbigniewa Sosnowskiego. Od stycznia 2012 roku Kujawsko-Pomorskie jest częścią Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego.

 

Nasza regionalna sieć Dziedzictwa Kulinarnego Kujaw i Pomorza sukcesywnie powiększa się, dołączyło do niej 8 nowych podmiotów. Aktualnie zrzesza 85 członków, którzy czerpią z lokalnej tradycji. Właścicielem znaku „Dziedzictwo Kulinarne – Kujawy i Pomorze” jest marszałek województwa i to on nadaje certyfikaty oraz prawo do posługiwania się znakiem.

 

Nowi członkowie regionalnej sieci Dziedzictwa Kulinarnego Kujawy i Pomorze to:

  • Przedsiębiorstwo Wielobranżowe produkujące wyroby mięsne „Andrób”, Roman Olszewski, Suchorączek (powiat sępoleński)
  • Restaurators Sp. z o.o., Pierogarnia Stary Młyn, Pierogarnia Stary Toruń, Toruń
  • Sklep z wyrobami ziołowymi „Na Zdrowie” S.C. Aneta, Adam Krysiak, Inowrocław
  • Firma Cateringowa „Restauracja Polska”, Włocławek
  • Miejskie Centrum Kultury w Bydgoszczy, Zespół Pałacowo-Parkowy w Ostromecku, Ostromecko (powiat bydgoski)
  • Unia Sp. z o.o. Hanza Pałac, Rulewo (powiat świecki) 
  • Altegradius Artur Pesta Restauracja Starówka, Brodnica
  • Altegradius Artur Pesta lodziarnia kawiarnia  „Czarna Malina”, Brodnica

 

Tu lista wszystkich członków.

 

W trakcie ceremonii wręczenia certyfikatów nowi członkowie będą mieli okazje zaprezentować swoją działalność. Uczestnicy spotkania wezmą też udział w wykładach poświęconych żywieniu. Przewidziano także zwiedzanie Zespołu Pałacowo-Parkowego w Ostromecku.

 

– Wykorzystywanie regionalnych produktów i receptur pozwala ocalić od zapomnienia, to co decyduje o naszej odrębności i wyjątkowości. Zapraszam do podróży szlakiem kujawsko-pomorskich specjałów i mam nadzieję, że lista podmiotów wyróżnionych znakiem sieci regionalnej będzie się stale powiększać – zachęca marszałek Piotr Całbecki.

 

Beata Krzemińska

rzecznik prasowa Urzędu Marszałkowskiego

 

9 listopada 2021 r.

Ostatnia aktualizacja: 12 listopada 2021 r.

 

Wręczenie certyfikatów nowym członkom sieci regionalnej Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze, fot. Filip Kowalkowski dla UMWKP
Wręczenie certyfikatów nowym członkom sieci regionalnej Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze, fot. Filip Kowalkowski dla UMWKPWręczenie certyfikatów nowym członkom sieci regionalnej Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze, fot. Filip Kowalkowski dla UMWKPWręczenie certyfikatów nowym członkom sieci regionalnej Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze, fot. Filip Kowalkowski dla UMWKPWręczenie certyfikatów nowym członkom sieci regionalnej Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze, fot. Filip Kowalkowski dla UMWKPWręczenie certyfikatów nowym członkom sieci regionalnej Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze, fot. Filip Kowalkowski dla UMWKPWręczenie certyfikatów nowym członkom sieci regionalnej Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze, fot. Filip Kowalkowski dla UMWKP