Przepisy z tradycją na Wielkanoc
Biała kiełbasa w słoiku, baba drożdżowa, mazurek orzechowy a może żur kujawski? Prezentujemy przepisy na święta z naszej regionalnej Listy Produktów Tradycyjnych, które będą świetnie smakować zwłaszcza w Święta Wielkiejnocy.
– Produkty, które reprezentują województwo na ministerialnej Liście Produktów Tradycyjnych to część bogatego i wciąż żywego dziedzictwa kulinarnego Kujaw i Pomorza. To kuchnia naszych mam i babć, to smaki, które pamięta się całe życie. Wiele z nich możemy przygotować we własnym domu – mówi marszałek Piotr Całbecki.
Na ogólnopolskiej ministerialnej Liście Produktów Tradycyjnych znajduje się już ponad 80 wyrobów i potraw z naszego regionu. Produkty z Kujawsko-Pomorskiego wpisane na listę tutaj.
Przepisy z naszej Listy Produktów Tradycyjnych na Wielkanoc:
- Biała kiełbasa w słoiku (zgłoszona przez Przedsiębiorstwo Handlowo Usługowe Produkcyjne Rolmięs sp. jawna z Łabiszyna, powiat żniński),
- Kujawiok – wielkanocna baba drożdżowa (zgłoszona przez Annę Patyk z Koła Gospodyń Wiejskich w Bronisławiu, powiat radziejowski),
- Mazurek orzechowy z Kaniewa (zgłoszony przez gospodynię z Kaniewa, powiat aleksandrowski),
- Żur kujawski (zgłoszony przez Stowarzyszenie Partnerstwo Dla Ziemi Kujawskiej z Aleksandrowa Kujawskiego).
Czytaj też: Przepisy z tradycją
Beata Krzemińska
rzecznik prasowa Urzędu Marszałkowskiego
15 marca 2018 r.
Ostatnia aktualizacja: 27 marca 2018 r.