Prezentacja żywności wysokiej jakości z Kujaw i Pomorza na Międzynarodowych Targach Slow Food w Stuttgarcie
Targi Slow Food w Stuttgarcie są ważną imprezą międzynarodową, której patronuje włoska organizacja Slow Food dbająca o zachowanie prawdziwych, dobrych smaków i popularyzację przyjemności z jedzenia. Tegoroczna edycja targów odbędzie się 9 – 12 kwietnia. Na wspólnej ekspozycji z województwem warmińsko-mazurskim, organizowanej w ramach porozumienia o współpracy na rzecz rozwoju rolnictwa lokalnego, żywności tradycyjnej i turystyki będziemy prezentować żywność wysokiej jakości z Kujaw i Pomorza, wytwarzaną lokalnie, według tradycyjnych receptur.
Wszystkie produkty oferowane do degustacji i prezentacji muszą spełniać surowy regulamin Międzynarodowych Targów Slow Food, który zezwala na prezentację wyłącznie naturalnej żywności tj. bez środków konserwujących, sztucznych dodatków i substancji zmienionych genetycznie. Oprócz możliwości degustacji naszych regionalnych smakołyków, goście targowi będą mogli zapoznać się nie tylko z ofertą kulinarną, ale także atrakcjami turystycznymi Kujaw i Pomorza.
Za przygotowanie stoiska i organizację udziału w targach Slow Food odpowiada Departament Rolnictwa i Geodezji Urzędu Marszałkowskiego w ramach projektu pn. „Promocja gospodarcza i wzrost konkurencyjności marki województwa kujawsko-pomorskiego na arenie międzynarodowej” sfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Kujawsko-Pomorskiego na lata 2007-2013 oraz ze środków budżetu Województwa Kujawsko-Pomorskiego.
Opracowanie: Departament Rolnictwa i Geodezji Urzędu Marszałkowskiego Województwa Kujawsko-Pomorskiego