Rolnictwo

Grafika - Smaki Regionów

Kujawsko-Pomorskie na najsmaczniejszych targach w Polsce

Zapraszamy na Smaki Regionów w Poznaniu! Niemal 200 producentów ze wszystkich regionów Polski w jednym miejscu na Międzynarodowych Targach Poznańskich.

 

Najwyższa jakość, sprawdzony skład, wyjątkowe produkty:

  • Pyszne mięsa i wędliny,
  • Ręcznie robione sery,
  • Wysokiej jakości ryby,
  • Naturalne soki i przetwory,
  • Rozmaite nalewki,
  • Domowe wypieki.

Wstęp na wydarzenie jest bezpłatny!

Więcej informacji tutaj: https://www.smaki-regionow.pl/.

 

Udział Województwa Kujawsko-Pomorskiego w imprezie jest kolejnym działaniem na rzecz rozwoju rolnictwa lokalnego, żywności tradycyjnej i turystyki kulinarnej.

 

Na stoisku Województwa Kujawsko-Pomorskiego promowana będzie żywność wysokiej jakości z naszego regionu, m.in produkty tradycyjne zarejestrowane na Liście Produktów Tradycyjnych, prowadzonej przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, produkty lokalne:

  1. Gospodarstwo Sadownicze E.M. Chabowscy,
  2. Specjały spod Strzechy,
  3. Masarnia Władysławowo Sp. J. R. A. B. Zawistowski,
  4. Zajazd przy Kominku,
  5. Zakład Mięsny Kwiecińscy,
  6. Gruczniak Elżbieta Górska,
  7. Kujawska Spółdzielnia Mleczarska,
  8. Fundacja Hodowców Polskiej Białej Gęsi,
  9. Adam Grewling. Wytwórnia Musztardy,
  10. Zakład Masarski H. i S. Romanowscy – Renata Romanowska – Rybacka,
  11. Polder Sp. z o.o.

 

Podczas trwania Smaków Regionów rozstrzygnięte zostaną ogólnopolskie etapy następujących konkursy:

  1. „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” na najlepszy regionalny  i lokalny produkt żywnościowy oraz danie i potrawę regionalną i lokalną. Polska Izba Produktu  Regionalnego  i Lokalnego po raz kolejny wyłoni spośród produktów nominowanych podczas finałów regionalnych – najlepsze produkty oraz potrawy i dania do prestiżowej nagrody konkursu „PERŁA”.
  2. Złoty Medal Targów MTP – Otrzymają go najlepsze produkty żywności naturalnej i tradycyjnej z obszaru państw Unii Europejskiej, zgłoszone jako eksponat wystawienniczy, na stoisku targowym podczas trwania Targów Smaki Regionów.

 

Udział w targach jest możliwy dzięki dofinansowaniu ze środków Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie. Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej, w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.