Rolnictwo

zupa szczawiowa KGW w Konecku fot. Urszula Nowakowska
zupa szczawiowa KGW w Konecku fot. Urszula Nowakowska

Posiłek żniwiarzy – konkurs kulinarny na najlepszą potrawę żniwną „Kwaśne i przaśne potrawy żniwne”

Uprzejmie informuję, że Zarząd Województwa Kujawsko-Pomorskiego organizuje po raz kolejny konkurs na najlepszą potrawę żniwną „Kwaśne i przaśne potrawy żniwne”,  którego celem jest identyfikacja regionalnego dziedzictwa kulinarnego związanego z okresem żniw, zgromadzenie wiedzy o oryginalnych potrawach regionalnych serwowanych w poszczególnych regionach podczas żniw oraz promowanie i wykorzystanie lokalnych zasobów do budowania marki kulinarnej województwa kujawsko-pomorskiego.

 

Konkurs skierowany jest do kół gospodyń wiejskich z obszaru województwa kujawsko-pomorskiego prezentujących przygotowane przez siebie potrawy podczas Dożynek Województwa Kujawsko-Pomorskiego w dniu 27 sierpnia 2023 r. w Inowrocławiu na stoiskach przygotowanych przez powiaty naszego województwa. Warunkiem udziału w konkursie jest więc zorganizowanie przez powiat stoiska na Dożynkach.

 

Zgłoszenia na konkurs może dokonać starostwo powiatowe z terenu województwa kujawsko-pomorskiego przesyłając kartę zgłoszenia koła gospodyń wiejskich. Każde starostwo powiatowe może zgłosić do konkursu jedno koło gospodyń wiejskich. Każde koło gospodyń wiejskich może zgłosić do konkursu jedną potrawę.

 

Na zgłoszenia poprzez formularz zgłoszeniowy czekamy do 23 sierpnia 2023 r. – pocztą elektroniczną na adres: rw.sekretariat@kujawsko-pomorskie.pl Na laureatów czekają nagrody finansowe, których łączna pula wynosi 10.000 zł.

 

Szczegółowych informacji na temat organizacji konkursu udziela:

Departament Rolnictwa i Geodezji,
ul. Targowa 13/15
87-100 Toruń

Krystyna Brykała, tel. 56 62 15 934

 

 

Zachęcamy do udziału w konkursie