Bożonarodzeniowo po kociewsku
Tradycyjne dania świąteczne, regionalne przysmaki z gęsiny i ręcznie wykonywane ozdoby bożonarodzeniowe będą królować na stoiskach podczas imprezy „Kocham Boże Narodzenie po Kociewsku”, która odbędzie się w sobotę (12 grudnia) w Akademickiej Przestrzeni Kulturalnej Wyższej Szkoły Gospodarki w Bydgoszczy. W programie także pokazy rzeźbienia w drewnie i przygotowania potraw inspirowanych produktami regionalnymi.
Podczas spotkania swoje produkty zaprezentują regionalni wytwórcy i rękodzielnicy. Koło Gospodyń Wiejskich z gminy Jeżewo (powiat świecki)zaproponuje tradycyjne potrawy świąteczne i przetwory, w tym grzyby suszone i marynowane, a także słynne kociewskie ruchanki z fjutem. Ekoagroturystyka Pachtówko z Gzina (powiat bydgoski) zaprezentuje dania z gęsiny. Będą także miody z Kurzajewa (powiat świecki), domowej roboty wędliny, sery, ryby oraz rzeźby i płaskorzeźby z drewna w wykonaniu kociewskiego artysty Stefana Glazy.
Organizatorzy zaproponują także pokazy tworzenia ozdób świątecznych i rzeźbienia w drewnie oraz przygotowania nowoczesnych potraw inspirowanych produktami regionalnymi i tradycyjnymi w wykonaniu trenera kulinarnego Tomasza Weltera i jego asystentów.
Spotkaniu będzie towarzyszyć wykonywanie kolęd i świąteczne muzykowanie. Początek imprezy o godzinie 11.
Beata Krzemińska
rzecznik prasowa Urzędu Marszałkowskiego
11 grudnia 2015 r.