Aktualności

Fot. Łukasz Piecyk
Fot. Łukasz Piecyk

Tak smakuje Boże Narodzenie

Sałatka śledziowa, karp w galarecie, kluski z makiem, pierogi z kapustą i grzybami, a może kutia? Święta Bożego Narodzenia tuż tuż, więc najwyższy czas, by pomyśleć o bożonarodzeniowym menu. Dla tych, którzy szukają inspiracji mamy aż 143 przepisy na wigilijne i świąteczne potrawy. Wszystkie sprawdzone i warte polecenia, bo od lat serwowane w domach mieszkańców naszego regionu.

Przepisy, które umieszczamy w zakładce Nasze Święta to ulubione przepisy świąteczne przedstawicieli wielu środowisk, w tym urzędników, radnych i członków zarządu województwa, samorządowców, dziennikarzy, artystów i ludzi nauki, restauratorów. Są wśród nich pasjonaci kuchni oraz ci, którzy gotują od święta, gromadzimy przepisy tych, którzy stawiają na tradycję, jak i zwolenników „babcinych” sposobów pieczenia i gotowania.

W tym roku do zakładki dołączyły nowe przepisy. Przekazali je:

 

Zakładkę z przepisami dzielimy na kilka kategorii:

Proponujemy aż 16 sposobów na podanie karpia, m.in. z masłem, pieczarkami, czerwoną fasolką i kaszą. Smakosze innych gatunków ryb również się nie zawiodą – mogą wybierać spośród 26 różnych receptur, w tym m.in. na śledzie „po lwowsku”, „po wileńsku” i „na sposób szwedzki”, a także przepisy na pstrąga w śmietanie, zapiekanego łososia i rybę po grecku. Wielbiciele pierogów odnajdą aż 7 różnych propozycji na przygotowanie ciasta i farszy.

Nie wyobrażamy sobie świąt Bożego Narodzenia bez słodkości. W naszej zakładce musiało więc znaleźć się miejsce na ciasta i desery. Samych przepisów na świąteczne pierniki mamy aż 15, wśród nich jest receptura mamy marszałka Piotra Całbeckiego. Polecamy również amoniaczki, makowce, placki z bakaliami, pączki, kutię, serniki i świąteczne torty.

Zapraszamy do zapoznania się z zakładką świąteczną „Nasze Święta”.

Beata Krzemińska

rzecznik prasowa Urzędu Marszałkowskiego

 

17 grudnia 2019 r.

Ostatnia aktualizacja: 20 grudnia 2019 r.