Tak smakuje Boże Narodzenie
Sałatka śledziowa, karp w galarecie, kluski z makiem, pierogi z kapustą i grzybami, a może kutia? Święta Bożego Narodzenia tuż tuż, więc najwyższy czas, by pomyśleć o bożonarodzeniowym menu. Dla tych, którzy szukają inspiracji mamy aż 143 przepisy na wigilijne i świąteczne potrawy. Wszystkie sprawdzone i warte polecenia, bo od lat serwowane w domach mieszkańców naszego regionu.
Przepisy, które umieszczamy w zakładce Nasze Święta to ulubione przepisy świąteczne przedstawicieli wielu środowisk, w tym urzędników, radnych i członków zarządu województwa, samorządowców, dziennikarzy, artystów i ludzi nauki, restauratorów. Są wśród nich pasjonaci kuchni oraz ci, którzy gotują od święta, gromadzimy przepisy tych, którzy stawiają na tradycję, jak i zwolenników „babcinych” sposobów pieczenia i gotowania.
W tym roku do zakładki dołączyły nowe przepisy. Przekazali je:
- przewodnicząca sejmiku województwa Elżbieta Piniewska – przepis na rybę w zalewie,
- wiceprzewodnicząca sejmiku województwa Agnieszka Kłopotek – przepis na wigilijne pierogi,
- dyrektor Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego we Włocławku Karolina Welka – przepis na pączki „w pięć minut”,
- prezes zarządu Portu Lotniczego Bydgoszcz Tomasz Moraczewski – przepis na śledzie po wileńsku,
- 104-letnia mieszkanka Torunia Seweryna Żwańska – przepis na kluski z makiem,
- dziennikarka Radia PiK Monika Kaczyńska – przepis na amoniaczki,
- Monika Dolatowska z grupy Polska Press – przepis na świąteczne pierniki,
- Koło Gospodyń Wiejskich w Brzozowie (powiat chełmiński) – przepis na gęś w mieszance ziół z jabłkami.
Zakładkę z przepisami dzielimy na kilka kategorii:
- mięsa i potrawy mięsne,
- potrawy bezmięsne,
- zupy,
- karpie,
- ryby,
- pierogi,
- napoje,
- pierniki,
- ciasta i desery.
Proponujemy aż 16 sposobów na podanie karpia, m.in. z masłem, pieczarkami, czerwoną fasolką i kaszą. Smakosze innych gatunków ryb również się nie zawiodą – mogą wybierać spośród 26 różnych receptur, w tym m.in. na śledzie „po lwowsku”, „po wileńsku” i „na sposób szwedzki”, a także przepisy na pstrąga w śmietanie, zapiekanego łososia i rybę po grecku. Wielbiciele pierogów odnajdą aż 7 różnych propozycji na przygotowanie ciasta i farszy.
Nie wyobrażamy sobie świąt Bożego Narodzenia bez słodkości. W naszej zakładce musiało więc znaleźć się miejsce na ciasta i desery. Samych przepisów na świąteczne pierniki mamy aż 15, wśród nich jest receptura mamy marszałka Piotra Całbeckiego. Polecamy również amoniaczki, makowce, placki z bakaliami, pączki, kutię, serniki i świąteczne torty.
Zapraszamy do zapoznania się z zakładką świąteczną „Nasze Święta”.
Beata Krzemińska
rzecznik prasowa Urzędu Marszałkowskiego
17 grudnia 2019 r.
Ostatnia aktualizacja: 20 grudnia 2019 r.