PIERNIKI.
Marka Sikorskiego, nauczyciela – wychowawcy w Ośrodku Szkolno-Wychowawczym im. Louisa Braillea i Szkole Podstawowej Towarzystwa Salezjańskiego w Bydgoszczy, prezesa Stowarzyszenia Visus Supremus i Stowarzyszenia Lokalnego Salezjańskiej Organizacji Sportowej w Bydgoszczy
Składniki:
0,6 kg mąki
0,3 kg miodu
0,1 kg cukru
2 szt jajka
0,25 kg masła
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki przypraw do pierników
1 łyżkę kakao
Przygotowanie:
Miód, cukier zagotować. Gorące wlać do miski z mąką i kakao. Dodać masło, jaja, sodę, przyprawy do pierników. Wszystko dokładnie zagnieść i odstawić do następnego dnia (w lodówce) Piec w piekarniku w temp. 180 C, w czasie do 15 minut. Smacznego.
0,6 kg mąki
0,3 kg miodu
0,1 kg cukru
2 szt jajka
0,25 kg masła
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki przypraw do pierników
1 łyżkę kakao
Przygotowanie:
Miód, cukier zagotować. Gorące wlać do miski z mąką i kakao. Dodać masło, jaja, sodę, przyprawy do pierników. Wszystko dokładnie zagnieść i odstawić do następnego dnia (w lodówce) Piec w piekarniku w temp. 180 C, w czasie do 15 minut. Smacznego.
Boże Narodzenie, 2015 r.