Szkolenia z chowu gęsi
Przyzagrodowy, proekologiczny chów gęsi to szansa na produkcję markowej żywności i alternatywne źródło dochodu dla gospodarstw rolnych. Wiedzą o tym uczestnicy bezpłatnych szkoleń, które organizujemy przy wsparciu Fundacji Hodowców Polskiej Białej Gęsi. Spotkanie z ekspertami w tej dziedzinie odbyło się wczoraj (26 lutego) w Bydgoszczy i dzień wcześniej (25 lutego) w Toruniu.
– O smakowych walorach gęsiego mięsa nie trzeba nikogo przekonywać – gęsina coraz częściej trafia na nasze stoły. Wszyscy chcemy jeść zdrowo, dlatego wybieramy mięso z ekologicznych, często niewielkich hodowli, prosto od lokalnych producentów. Z naszego cykl bezpłatnych szkoleń korzystają właściciele małych i średnich gospodarstw, którzy zainteresowani są przydomową hodowlą gęsi i przetwórstwem tego smacznego mięsa – mówi marszałek Piotr Całbecki
Wykłady prowadziła dr inż. Halina Bielińska, kierująca krajowym Ośrodkiem Badawczo-Hodowlanym Gęsi w Kołudzie Wielkiej (powiat inowrocławski). O gęsinie w kuchni opowiedziały przedstawicielki Fundacji Hodowców Polskiej Białej Gęsi.
Spotkania poświęcone zostały:
- historii chowu gęsi w Polsce,
- gęsi białej kolbudzkiej i innym rasom w hodowli przyzagrodowej,
- warunkom transportu piskląt,
- niezbędnemu sprzętowi w chowie gęsi, przygotowaniu pomieszczeń, pasz, ściółki i wybiegów,
- warunkom środowiska w wychowalni,
- żywieniu gęsi w gospodarstwie,
- humanitarnemu ubojowi,
- wartości rynkowej rzeźnej gęsi z chowu przyzagrodowego,
- wykorzystaniu pierza i puchu gęsiego,
- bioasekuracji w chowie przyzagrodowym,
- wartościom gęsiny i wpływowi mięsa na nasze zdrowie,
- gęsinie w kuchni.
Szkolenia odbyły się w:
- Toruniu – w Urzędzie Marszałkowskim, Plac Teatralny 2 (sala patio B na I piętrze),
- Bydgoszczy – w Kujawsko-Pomorskim Centrum Edukacji Nauczycieli, ul. Jagiellońska 9 (sala nr 20).
W ubiegłym roku pogłowie gęsi w gospodarstwach hodowlanych i zagrodach w naszym regionie wynosiło 7 tysięcy sztuk. To ponad 8 procent produkcji krajowej. Średnia cena gęsiny w skupie to nieco ponad 7,5 zł za kilogram. Produkcja gęsiny to blisko 1 procent wytwarzanego w Kujawsko-Pomorskiem mięsa drobiowego.
W ostatnich latach odnotowujemy znaczny wzrost spożycia gęsiny. Jeszcze kilka lat temu w Polsce zjadano rocznie średnio 17 gramów gęsiego mięsa, obecnie – dwadzieścia razy więcej.
Czytaj także:
- Gęsi pipek od święta, owijonki na co dzień – rozmowa z Andrzejem Kloneckim, prezesem Fundacji Hodowców Polskiej Białej Gęsi.
- Jedzmy gęsinę! – rozmowa z dr inż. Haliną Bielińską, kierującą krajowym Ośrodkiem Badawczo-Hodowlanym Gęsi w Kołudzie Wielkiej.
Beata Krzemińska
rzecznik prasowa Urzędu Marszałkowskiego
25 lutego 2020 r.
Ostatnia aktualizacja: 27 lutego 2020 r.