Kluchy z kapustą z Czemlewa najlepszą potrawą żniwną 2023 roku
Konkurs „Kwaśne i przaśne potrawy żniwne” odbywał się na Dożynkach Województwa Kujawsko-Pomorskiego i Archidiecezji Gnieźnieńskiej w Inowrocławiu 27 sierpnia 2023 r. Celem konkursu była identyfikacja regionalnego dziedzictwa kulinarnego związanego z okresem żniw, zgromadzenie wiedzy o oryginalnych potrawach regionalnych serwowanych w poszczególnych regionach podczas żniw, promowanie i wykorzystanie lokalnych zasobów do budowania marki kulinarnej województwa kujawsko-pomorskiego.
Do konkursu zgłoszono siedem potraw przygotowanych przez koła gospodyń wiejskich z terenu powiatów: aleksandrowskiego, bydgoskiego, grudziądzkiego, inowrocławskiego, mogileńskiego, radziejowskiego, wąbrzeskiego.
Komisja potrawy oceniała pod względem: doboru oraz walorów smakowych, estetycznych, sposobu ekspozycji oraz przygotowania potraw w oparciu o tradycje kulinarne właściwe dla regionu reprezentowanego przez koło gospodyń wiejskich, a także doboru strojów uczestników konkursu.
I miejsce na podium zajęły kluchy z kapustą przygotowane przez Koło Gospodyń Wiejskich w Czemlewie (powiat bydgoski).
II miejsce – pierogi z siekaną gęsiną – Koło Gospodyń Wiejskich „Nowinka” z Nowego Ciechocinka (powiat aleksandrowski)
III miejsce – zupa szczawiowa z jajkiem i krychanymi ziemniakami – Koło Gospodyń Wiejskich Opatowice (powiat radziejowski)
IV miejsce – żur z tłuczonymi, kraszonymi ziemniakami i kwaśnym mlekiem – Koło Gospodyń Wiejskich „Mokrzanki” w Mokrem (powiat grudziądzki)
V miejsce – kwas z kluskami na pyrach – Koło Gospodyń Wiejskich Młyny-Młynice (powiat mogileński)