16 maja obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Celiakii
Celiakia jest chorobą trzewną spowodowaną nietolerancją glutenu – białka zawartego w zbożach (pszenicy, życie i jęczmieniu). U chorego na celiakię, pod wpływem glutenu dochodzi do stanu zapalnego i uszkodzenia błony śluzowej jelita cienkiego, a następnie do zaniku kosmków jelitowych, odpowiedzialnych za wchłanianie składników odżywczych. W efekcie nie dochodzi do przyswojenia pokarmu, co powoduje różne dolegliwości u chorego: biegunki, nudności, wymioty, bóle brzucha
i głowy, zmęczenie. Jedyną metodą leczenia celiakii jest stosowanie przez całe życie ścisłej diety bezglutenowej.
Osobom chorym na celiakię pomaga Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.
W Międzynarodowy Dzień Celiakii zachęcamy do wypróbowania dań bezglutenowych.
Poniżej link na sprawdzone przepisy bezglutenowe:
https://kuchniabezglutenowa.pl/
Smacznego!