Gęś pieczona w mieszance ziół z jabłkami
Koła Gospodyń Wiejskich z Brzozowa (powiat chełmiński)
Składniki:
- tuszka gęsi
- jabłka
- mieszanka przypraw ziołowych i korzennych (papryka słodka, kolendra, kmin rzymski, majeranek, tymianek, pieprz czarny i sól)
Przygotowanie:
Umyta i osuszoną gęsią tuszkę nacieramy dokładnie w środku i na zewnątrz przygotowaną wcześniej mieszanką przypraw ziołowych i korzennych. Do tuszki wkładamy całe lub przekrojone na pół surowe jabłka. Tuszkę zaszywamy. Nogi i skrzydła również związujemy, aby gęś równomiernie się piekła. Tak przygotowaną tuszkę umieszczamy w naczyniu do pieczenia, piersią do góry i wkładamy do mocno nagrzanego piekarnika (220oC). Pieczemy około 35 minut. Następnie temperaturę obniżamy do 180oC. W trakcie pieczenia gęś polewamy powstałym sosem. Przed zakończeniem pieczenia możemy polać gęś zimną wodą, wtedy uzyskamy efekt chrupiącej skórki.
Żeby sprawdzić, czy gęś jest dobrze upieczona, należy chwycić za skrzydło i nim poruszyć. Jeżeli lekko się porusza i jest luźne, gęś jest upieczona.
Czas pieczenia w domowym piekarniku to 1 godzina na 1 kg gęsi.
ŻYCZYMY SMACZNEGO!