Ta strona wykorzystuje pliki cookies m. in. w celach dostosowania do potrzeb użytkowników, poprawy bezpieczeństwa, statystycznych i reklamowych. Możesz zmienić ustawienia obsługi cookies w przeglądarce internetowej. Korzystając z naszych stron bez zmiany tych ustawień wyrażasz zgodę na wykorzystanie przez nas plików cookies. Dowiedz się więcej na temat polityki cookies »

Zakmnij
Dzisiaj jest: środa, 18 stycznia 2017

Województwo kujawsko-pomorskie Województwo kujawsko-pomorskie

Rolnictwo i obszary wiejskie

Nasza żywność wysokiej jakości po raz kolejny na targach w Berlinie

Stoisko promocyjne Województwa Kujawsko-Pomorskiego na targach Grüne Woche w Berlinie

Tradycyjnie, już po raz 23 nasz region wziął udział w Międzynarodowych Targach Rolno-Spożywczych Grüne Woche (Zielony Tydzień) w Berlinie (15 – 24 stycznia 2016 r.). Była to już 81 edycja tych największych światowych targów żywności, rolnictwa i ogrodnictwa, gdzie przez 10 dni, na 130 tys. m² powierzchni swoją ofertę przedstawiło ponad 1.650 wystawców z 70 krajów, zaś liczba odwiedzających przekroczyła 400 tysięcy.

 

Ta wielka, organizowana cyklicznie od 1926 roku impreza jest miejscem spotkań branżowych producentów i przetwórców żywności oraz ogrodników z całego świata, którzy prezentując produkty żywnościowe wysokiej jakości, promując swoje marki i testując gusta konsumentów, mają tutaj doskonałą możliwość nawiązywania kontaktów biznesowych, pozyskiwania kolejnych klientów oraz wejścia na nowe rynki.

 

Udział w tych prestiżowych targach jest świetną okazją do promocji gospodarczej naszego regionu w Europie. W tym roku stoisko Województwa Kujawsko-Pomorskiego na powierzchni 96 m² obejmowało ekspozycję Województwa Kujawsko-Pomorskiego oraz stanowiska producentów żywności wysokiej jakości z regionu:

  • Pasieka Kujawska Apicom w Lubieniu Kujawskim
  • AgroVisbek Bydgoszcz Sp. z o.o. w Bydgoszczy (Zakład Mięsny w Nakle n. Notecią)
    - producent wędlin –
  • Polder Sp. z o.o. w Łysomicach, pow. toruński - producent kajmaku –
  • Instytut Zootechniki PIB Zakład Doświadczalny w Kołudzie Wielkiej
  • Fundacja Hodowców Polskiej Białej Gęsi z Wróbli (gm. Kruszwica)
  • Lokalna Grupa Działania „Czarnoziem na Soli” z siedzibą w Inowrocławiu
  • Izydorczyk Michał „IZI” w Aleksandrowie Kujawskim - producent nalewek
  • „Specjały spod Strzechy” Józef Siadak w Lubiczu Dolnym - producent chrzanów
  • Zakłady Mięsne „VIANDO” w Inowrocławiu- producent wędlin
  • PGN RUBICON Jakub Baumgart w Wudzynku, (gm. Dobrcz) - producent kawy i herbaty
  • Bankiet Wiesław Królak w Łabiszynie - firma cateringowa
  • Kujawsko-Pomorska Organizacja Turystyczna
  • Polski Związek Wędkarski, Okręg w Toruniu
  • Zrzeszenie Producentów Ryb Jesiotrowatych z siedzibą w Toruniu

 

Większość z nich to członkowie regionalnej sieci Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze oraz firmy należące do utworzonego w 2014 roku klastra spółdzielczego Spiżarnia Kujawsko-Pomorska.

 

Na stoisku Województwa, oprócz pokazów kulinarnych i degustacji, prezentowane były filmy promujące walory turystyczne i przyrodnicze regionu Kujaw i Pomorza oraz produkty tradycyjne i regionalne. Goście targowi otrzymywali materiały informacyjne i promocyjne pochodzące z całego regionu Kujaw i Pomorza na temat warunków inwestycyjnych i gospodarczych oraz atrakcji kulinarnych i turystycznych. Walory kulinarne i turystyczne naszego Województwa przedstawiono również w niemieckojęzycznym wydaniu gazety „Kommerzblatt”, gdzie w specjalnym wywiadzie udzielonym gazecie, Pan Marszałek Piotr Całbecki zachęca Niemców do odwiedzenia naszego pięknego regionu, który od stycznia 2012 r. jest członkiem Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego.

 

Władze Województwa na targach reprezentowali: Przewodniczący Sejmiku Województwa Kujawsko-Pomorskiego pan Ryszard Bober, Wicemarszałek Województwa pan Dariusz Kurzawa oraz radna Województwa pani Agnieszka Kłopotek.

 

Równolegle do targowych ekspozycji, degustacji i pokazów kulinarnych, odbywały się liczne seminaria i konferencje o tematyce rolniczej, ekonomicznej oraz poświęcone powiązaniom producentów surowców i przetwórców. Tegorocznym Targom towarzyszyło ponad 300 prelekcji i seminariów branżowych, a wśród nich organizowana przez Okręg Polskiego Związku Wędkarskiego w Toruniu wspólnie z Niemieckim Związkiem Wędkarstwa w Poczdamie dwudniowa konferencja pt. „Wymiana doświadczeń związanych z restytucją jesiotra ostronosego w zlewni Morza Bałtyckiego oraz pozyskiwaniem źródeł finansowania na odbudowę jego populacji”

 

Za przygotowanie stoiska i organizację udziału w targach Grüne Woche odpowiada Departament Rolnictwa i Geodezji Urzędu Marszałkowskiego. Przedsięwzięcie zostało dofinansowane ze środków Unii Europejskiej, w ramach pomocy technicznej PROW 2014-2020, z Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich, w ramach Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.

 

Opracowanie: Departament Rolnictwa i Geodezji

Mój Region