Rolnictwo

Wyniki etapu regionalnego XVIII edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo- Smaki Regionów”

W niedzielę (13 maja 2018 r. ) odbył się regionalny etap XVIII edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, który wyłonił najlepsze produkty żywnościowe oraz najlepsze potrawy regionalne. Nagrodzono wytwórców oryginalnych, regionalnych produktów żywnościowych oraz produktów wytwarzanych w małej skali, tradycyjnymi metodami, wywodzących się z tradycji i kultywowanych w danym regionie zwyczajów. W konkursie brały udział firmy gastronomiczne, właściciele gospodarstw agroturystycznych i członkinie kół gospodyń wiejskich oraz wytwórcy produktów regionalnych z całego województwa. Organizatorem konkursu na szczeblu centralnym jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego w partnerstwie ze Związkiem Województw RP.

 

 Laureaci eliminacji regionalnych mogą ubiegać się o najwyższą nagrodę krajową w tej dziedzinie: „Perłę”. Wyróżnienie to przyznawane jest corocznie przez Kapitułę Konkursu podczas ogólnopolskiego finału w trakcie targów „Smaki Regionów” w Poznaniu, które w tym roku odbędą się w dniach 29 września – 1 października 2018 r.

 

Wyniki etapu regionalnego XVIII edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo- Smaki Regionów”

Kategoria: Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego

  1. Produkty i przetwory mięsne

Nagroda: Szynka wędzona z tłuszczem – W. Śledź Manufaktura Wędliniarska Olchowy Dymek z Franciszkowa

Nagroda: Pasztet z jelenia po borowiacku – Koło Gospodyń Wiejskich w Tucholi

Nagroda: Salceson czarny – P.W. Andrób Roman Olszewski z miejscowości Suchorączek

  1. Produkty i przetwory z ryb

Nagroda: Śledzie w zalewie wiśniowej – Krzysztof Leśniewski z miejscowości Dąbrówka Barcińska

  1. Produkty mleczne

Nagroda: Ser Pielgrzym – „Sery Adamczyk” z Kosowa

Nagroda: Ser Biały z Dębołęki – „SeryWitt” z Dębołęki

 

Wyróżnienia:

Pasztet z dziczyzny – Koło Gospodyń Wiejskich Okalewko

Węgorz wędzony – Danuta Wańke z miejscowości Iłowo

Serek smażony z kminkiem – Gospodarstwo Rolne Spod Czarcich Gór Piotr Urtnowski z miejscowości Ostrów Świecki

Twaróg swojski – Gospodarstwo Rolne Ślesin Sp. z o.o. ze Ślesina

 

Kategoria: Produkty regionalne pochodzenia roślinnego

  1. Przetwory owocowe

Nagroda: Powidła z mirabelek i tarniny – Koło Gospodyń Wiejskich Jagna z Tłuchowa

  1. Produkty zbożowe

Nagroda: Chleb orkiszowy – Gospodarstwo BioBielik Robert Bielik z miejscowości Nowa Wioska

  1. Wyroby cukiernicze

Nagroda: Makowiec na amoniaku – Bernadeta Stolcman z miejscowości Siniarzewo

 

Wyróżnienia:

Konfitura z jarzębiny – Gospodarstwo Kromeczka Urszula Łącka-Mele z miejscowości Gądecz

Ocet z płatków róży – Józef Siadak Specjały spod strzechy z Lubicza

Kujawskie bułeczki drożdżowe z nadzieniem śliwkowym – Koło Gospodyń Wiejskich Kruszyn

 

Kategoria: Napoje regionalne

Napoje alkoholowe

Nagroda: Nalewka z tarniny – Piotr Marchlewicz z Solca Kujawskiego

 

 

Wyróżnienie:

Zielony koktajl z pietruszką i szczawiem – Arleta Bruska z miejscowości Michalin

 

Kategoria:  Inne produkty regionalne

Nagroda: Zefir jabłeczny ze śmietanką – Pasjonata Tropicana Daniel Żurkowski z Łabiszyna

 

Wyróżnienie:

Sernik z ziemniakami – Bożena Mądra z miejscowości Czystochleb

 

Nominacje do Perły:

 

Ser biały – Teresa Tuszyńska z miejscowości Pułkownikowo

Lody Cassate – Pracownia Lodów Tradycyjnych „Lody z Pasją” Daniel Żurkowski z Łabiszyna

Ser Hrabiny – Gospodarstwo Rolne Ślesin Sp. z o.o. ze Ślesina

Rajska konfitura – Małgorzata Górecka z miejscowości Stary Sumin

Serokaszowiec z dynią – Koło Gospodyń Wiejskich Jagna z Tłuchowa

 

Uczestnicy konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” , fot. Marek RząsaWręczenie nagród i wyróżnień w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” , fot. Marek RząsaProdukt startujący w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” , fot. Piotr BerndtProdukt startujący w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” , fot. Piotr Berndt