Wyniki etapu regionalnego XVIII edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo- Smaki Regionów”
W niedzielę (13 maja 2018 r. ) odbył się regionalny etap XVIII edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, który wyłonił najlepsze produkty żywnościowe oraz najlepsze potrawy regionalne. Nagrodzono wytwórców oryginalnych, regionalnych produktów żywnościowych oraz produktów wytwarzanych w małej skali, tradycyjnymi metodami, wywodzących się z tradycji i kultywowanych w danym regionie zwyczajów. W konkursie brały udział firmy gastronomiczne, właściciele gospodarstw agroturystycznych i członkinie kół gospodyń wiejskich oraz wytwórcy produktów regionalnych z całego województwa. Organizatorem konkursu na szczeblu centralnym jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego w partnerstwie ze Związkiem Województw RP.
Laureaci eliminacji regionalnych mogą ubiegać się o najwyższą nagrodę krajową w tej dziedzinie: „Perłę”. Wyróżnienie to przyznawane jest corocznie przez Kapitułę Konkursu podczas ogólnopolskiego finału w trakcie targów „Smaki Regionów” w Poznaniu, które w tym roku odbędą się w dniach 29 września – 1 października 2018 r.
Wyniki etapu regionalnego XVIII edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo- Smaki Regionów”
Kategoria: Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego
- Produkty i przetwory mięsne
Nagroda: Szynka wędzona z tłuszczem – W. Śledź Manufaktura Wędliniarska Olchowy Dymek z Franciszkowa
Nagroda: Pasztet z jelenia po borowiacku – Koło Gospodyń Wiejskich w Tucholi
Nagroda: Salceson czarny – P.W. Andrób Roman Olszewski z miejscowości Suchorączek
- Produkty i przetwory z ryb
Nagroda: Śledzie w zalewie wiśniowej – Krzysztof Leśniewski z miejscowości Dąbrówka Barcińska
- Produkty mleczne
Nagroda: Ser Pielgrzym – „Sery Adamczyk” z Kosowa
Nagroda: Ser Biały z Dębołęki – „SeryWitt” z Dębołęki
Wyróżnienia:
Pasztet z dziczyzny – Koło Gospodyń Wiejskich Okalewko
Węgorz wędzony – Danuta Wańke z miejscowości Iłowo
Serek smażony z kminkiem – Gospodarstwo Rolne Spod Czarcich Gór Piotr Urtnowski z miejscowości Ostrów Świecki
Twaróg swojski – Gospodarstwo Rolne Ślesin Sp. z o.o. ze Ślesina
Kategoria: Produkty regionalne pochodzenia roślinnego
- Przetwory owocowe
Nagroda: Powidła z mirabelek i tarniny – Koło Gospodyń Wiejskich Jagna z Tłuchowa
- Produkty zbożowe
Nagroda: Chleb orkiszowy – Gospodarstwo BioBielik Robert Bielik z miejscowości Nowa Wioska
- Wyroby cukiernicze
Nagroda: Makowiec na amoniaku – Bernadeta Stolcman z miejscowości Siniarzewo
Wyróżnienia:
Konfitura z jarzębiny – Gospodarstwo Kromeczka Urszula Łącka-Mele z miejscowości Gądecz
Ocet z płatków róży – Józef Siadak Specjały spod strzechy z Lubicza
Kujawskie bułeczki drożdżowe z nadzieniem śliwkowym – Koło Gospodyń Wiejskich Kruszyn
Kategoria: Napoje regionalne
Napoje alkoholowe
Nagroda: Nalewka z tarniny – Piotr Marchlewicz z Solca Kujawskiego
Wyróżnienie:
Zielony koktajl z pietruszką i szczawiem – Arleta Bruska z miejscowości Michalin
Kategoria: Inne produkty regionalne
Nagroda: Zefir jabłeczny ze śmietanką – Pasjonata Tropicana Daniel Żurkowski z Łabiszyna
Wyróżnienie:
Sernik z ziemniakami – Bożena Mądra z miejscowości Czystochleb
Nominacje do Perły:
Ser biały – Teresa Tuszyńska z miejscowości Pułkownikowo
Lody Cassate – Pracownia Lodów Tradycyjnych „Lody z Pasją” Daniel Żurkowski z Łabiszyna
Ser Hrabiny – Gospodarstwo Rolne Ślesin Sp. z o.o. ze Ślesina
Rajska konfitura – Małgorzata Górecka z miejscowości Stary Sumin
Serokaszowiec z dynią – Koło Gospodyń Wiejskich Jagna z Tłuchowa