Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych - RODO) potrzebujemy zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych, w tym przechowywanych odpowiednio w plikach cookies Dowiedz się więcej na temat polityki cookies
Klikając przycisk „Przejdź dalej” lub zamykając to okno za pomocą przycisku „x” wyrażasz zgodę na zasadach określonych poniżej:
Zgadzam się na przechowywanie w urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawionych w czasie korzystania przez ze mnie z produktów i usług świadczonych drogą elektroniczną w ramach stron internetowych, serwisów i innych funkcjonalności, w tym także informacji oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach dostosowania do potrzeb poprawy bezpieczeństwa, statystycznych i reklamowych. Możesz zmienić ustawienia obsługi cookies w przeglądarce internetowej. Korzystając z naszych stron bez zmiany tych ustawień wyrażasz zgodę na wykorzystanie przez nas plików cookies. Dowiedz się więcej na temat ochrony danych osobowych

Zakmnij Zakmnij
Facebook Twitter Youtube Instagram Issuu Flickr

Loading script and Flickr images

Przepisy świąteczne

WIGILIJNY BARSZCZ (PRZEPIS Z GALICJI)

Marek Zaborski, fot. Andrzej Goiński

Marka Zaborskiego, dyrektora programowego TV Toruń

 

Składniki:

 

Półtora kilograma buraków

Włoszczyzna /marchew, pietruszka, por, seler/

Cztery ząbki czosnku

Sól

Cukier

Kromka razowego chleba

Suszone grzyby

Ziele angielskie

Liść laurowy

 

Przygotowanie zakwasu:

 

Najpóźniej trzy tygodnie przed Wigilią nastawiamy zakwas. 1 kg buraków obieramy i kroimy na drobne plasterki. Pokrojone buraki wsypujemy do słoja lub kamionki. Dodajemy ząbki czosnku i skórkę razowego chleba. Całość zalewamy 2 litrami przegotowanej, ale wychłodzonej wody z dwoma łyżkami soli niejodowanej. Słój przykrywamy dziurkowanym papierem albo talerzykiem i odstawiamy.

 

Barszcz

 

Przed  Wigilią pół kilograma buraków obieramy i kroimy na drobne plasterki. Wrzucamy je do garnka z wodą wraz z włoszczyzną i 1 dkg ususzonych grzybów. Dodajemy szczyptę soli i cukru, liść laurowy i ziele angielskie do smaku. Po ugotowaniu buraków i jarzyn powstaje barszcz, do którego wlewamy pól litra uprzednio przygotowanego zakwasu. Przyprawiamy  solą i cukrem. Całości już nie gotujemy.

 

Wigilijny barszcz podajemy z: uszkami, lub fasolą jaśkiem, lub gotowanymi na twardo jajkami.

 

Proszę mi wierzyć- taki barszcz zawsze najbardziej smakuje na Wigilię.

 

Smacznego.

BIP Kujawsko-Pomorskie konstelacje dobrych miejsc