Facebook Twitter Youtube Instagram Issuu Flickr
Szukaj

Wybraliśmy najlepsze smaki regionu

Gala konkursu Najlepszy Produkt Spożywczy Pomorza i Kujaw 2019, fot. UMWK-P
Gala konkursu Najlepszy Produkt Spożywczy Pomorza i Kujaw 2019, fot. UMWK-P

Filet z kurczaka z papryką i pierogi z gęsiną to najlepsze produkty w tegorocznej edycji konkursu Najlepszy Produkt Spożywczy Pomorza i Kujaw zorganizowanego przez Urząd Marszałkowski oraz Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego. W czwartek (24 października) w Międzynarodowym Centrum Spotkań Młodzieży w Toruniu odbyło się uroczyste wręczenie nagród laureatom.

 

Celem konkursu, zorganizowanego już po raz trzynasty, jest promocja produktów spożywczych wysokiej jakości, wytwarzanych na terenie naszego województwa. Dla producentów żywności jest to możliwość promocji oraz dotarcia do nowych odbiorców. Konkurs zwraca uwagę na produkty, które warto wybrać spośród szerokiej oferty artykułów dostępnych na rynku.

 

W tegorocznej rywalizacji konkursowej uczestniczyło dwanaście zakładów przetwórczych, które poddały pod ocenę jury dwadzieścia jeden produktów, oraz sześć hotelowych restauracji (w tym trzy warsztaty szkół gastronomicznych), które wykonały łącznie piętnaście potraw. Wśród nich znalazły się takie przysmaki jak zupa z suszonych grzybów z kluskami lanymi, pierś kaczki marynowana w miodzie, kiełbaski koktajlowe z papryką, placek drożdżowy ze śliwkami, chleb szlachecki z maślanką oraz placki z pasternaka z gulaszem z dzika i marynowaną cukinią.

 

 

Spośród produktów zgłoszonych do udziału komisja konkursowa wyłoniła trzy najlepsze w każdej kategorii:

 

  • Zakłady przetwórcze przemysłu rolno-spożywczego

I miejsce – Przedsiębiorstwo Drobiarskie Drobex z Bydgoszczy za produkt „Filet z piersi kurczaka w posypce z papryką"

II miejsce – Henkell Freixenet Polska z Torunia za produkt Dalkowski Wódka Jarzębinowa

III miejsce – Piekarnia U Dziadka z Torunia za sernik domowy.

 

  • Restauracje hotelowe

I miejsce – Cukiernia Sowa, oddział toruński za pierogi z gęsiną

II miejsce – Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Kowalu (powiat włocławski) za zupę z suszonych grzybów z kluskami lanymi

III miejsce – Piekarnia Gruzińska Puri z Torunia za gruzińskie placki kubdari

 

Laureaci konkursu otrzymali pamiątkowe statuetki. Nagrodą dla zwycięzców jest również możliwość promocji nagrodzonych produktów na stoisku województwa podczas Międzynarodowych Targów Rolno-Spożywczych Grüne Woche 2020 w Berlinie.

 

Czytaj także:

 

Beata Krzemińska

rzecznik prasowa Urzędu Marszałkowskiego

 

25 października 2019 r.

 

Gala konkursu Najlepszy Produkt Spożywczy Pomorza i Kujaw 2019, fot. UMWK-PGala konkursu Najlepszy Produkt Spożywczy Pomorza i Kujaw 2019, fot. UMWK-PGala konkursu Najlepszy Produkt Spożywczy Pomorza i Kujaw 2019, fot. UMWK-PGala konkursu Najlepszy Produkt Spożywczy Pomorza i Kujaw 2019, fot. UMWK-P

Czytaj więcej

© Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego, Toruń 2014. Wszystkie prawa zastrzeżone