Co roku dobre zbiory
Nasz region staje się w coraz większym stopniu zagłębiem produkcji owoców i warzyw. Dominują jabłka i truskawki oraz cebula i marchew. Nadal też tradycyjnie przodujemy w uprawach zbóż, ziemniaków i buraków cukrowych.
W ubiegłym roku zebraliśmy ponad 500 tysięcy ton warzyw – przede wszystkim cebuli, marchwi, pomidorów i kapusty. Zbiory były nieco wyższe niż rok wcześniej i o 20 procent wyższe niż średnia z lat 2006-2010. Z roku na rok powiększa się powierzchnia tego rodzaju upraw i ich udział w produkcji rolniczej regionu, a ich wydajność (liczona plonami z hektara) jest lepsza niż średnio w kraju.
Nasze ubiegłoroczne zbiory owoców to blisko 80 tysięcy ton, z czego 50 tysięcy ton (76 proc.) przypada na jabłka, następne w kolejności są wiśnie (ponad 7 tys. ton). Jeśli chodzi o uprawy i plony owoców jagodowych przodują truskawki i porzeczki (łącznie 85 proc.). Z roku na rok producenci dostarczają na regionalny, krajowy i międzynarodowy rynek coraz więcej tym smacznych owoców – w ubiegłym roku o 10 proc. więcej niż rok wcześniej i o 20 procent więcej niż średnia 2006-2010.
Choć ubiegłoroczna susza obniżyła nieco plony upraw rolniczych – zbóż, ziemniaków, buraków cukrowych i roślin oleistych – nadal jesteśmy w ścisłej czołówce ich producentów, a plony mamy znacznie powyżej średnich w kraju. W 2015 roku wyprodukowaliśmy imponującą ilość 2,5 miliona ton zbożowego ziarna, w przeważającej mierze pszenicy (50 proc.), przenżyta (ponad 20 proc.) i owsa (14 proc.); ponad 400 tys. ton ziemniaków (16-procentowy wzrost rok do roku); 500 kwintali buraków cukrowych z każdego z 40 tysięcy hektarów buraczanych pól; ponad 300 tys. ton rzepaku i rzepiku.
Wszystkie dane na podstawie informacji przygotowanych przez Urząd Statystyczny w Bydgoszczy.
Biuro Prasowe Urzędu Marszałkowskiego
19 lipca 2016 r.