Gęś w restauracji i …na uniwersytecie
Restauracje w całym kraju przystępują do naszej dorocznej jesiennej kampanii gęsinowej, przygotowując się do serwowania dań z najlepszego na rynku gęsiego surowca – mięsa kujawsko-pomorskiej kołudzkiej gęsi owsianej. Łatwo je znaleźć w połączonej z mapką wyszukiwarce, łatwo rozpoznać po umieszczonej w widocznym miejscu charakterystycznej nalepce. Zapraszamy.
W tej części kampanii, adresowanej do restauracji, ale ostatecznie także do ich bywalców, chodzi o to, by między 11 a 30 grudnia we wskazanych miejscach można było zjeść coś dobrego z gęsiego mięsa. By serwować takie dania zgłosiło się już sporo lokali z praktycznie wszystkich regionów Polski, ale lista jest wciąż otwarta. By się na nią zapisać nie trzeba żadnych opłat ani warunków wstępnych – wystarczy złożona online deklaracja. Zysk restauracji to bezpłatna promocja w internecie w ramach kampanii „Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina” oraz bezpłatne materiały promocyjne.
– Udział w kampanii jest oczywiście dla restauratorów opłacalny, co potwierdziły doświadczenia z lat poprzednich. Ale najwięcej na atrakcyjnym sezonowym poszerzeniu menu zyskają smakosze. Bo kujawsko-pomorska gęsina to prawdziwe „niebo w gębie” – zachęca marszałek Piotr Całbecki.
Choć o smakowych i dietetycznych walorach gęsich smakołyków nie trzeba już raczej nikogo przekonywać, za temat gęsi wziął się bydgoski Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy. 3 listopada odbył się tam wykład dra hab. Marka Adamskiego z Katedry Hodowli Drobiu i Oceny Surowców Zwierzęcych „Polska gęś owsiana dobrem narodowym”, połączony z prezentacją podsumowującą sześcioletnią historię kujawsko-pomorskiej gęsinowej kampanii promocyjnej i degustacją. Spotkanie adresowane było do studentów uczelni oraz wszystkich innych zainteresowanych naukowymi aspektami chowu gęsi i walorów potraw z gęsiny.
Beata Krzemińska
rzecznik prasowa Urzędu Marszałkowskiego
2 listopada 2015 r.
Ostatnia aktualizacja: 4 listopada 2015 r.