Przepisy na smaczne dania z gęsiną
Z gęsiego mięsa można przygotować wiele smacznych dań. Dla wszystkich miłośników gęsiny oraz dla tych, którzy lubią eksperymentować w kuchni, przygotowaliśmy kilka przepisów opracowanych wspólnie ze znanymi kucharzami biorącymi udział w naszej akcji. Kulinarne wskazówki będą pomocne podczas przygotowywania rodzinnego obiadu na Święto Niepodległości.
W tym roku marszałek Piotr Całbecki i gwiazda telewizyjnych programów kulinarnych Michel Moran przygotowali dwie propozycje dań z gęsiną. Obaj panowie spotkali się w odrestaurowanym dworze Orpiszewskich w Kujawsko-Dobrzyńskim Parku Etnograficznym w Kłóbce, gdzie przygotowali pierś z gęsi po francusku (przepis) oraz szaszłyki z gęsią wątróbką, boczkiem i sosem (przepis). Wspólne gotowanie było także okazją do rozmów o tradycji spożywania gęsiny w naszym regionie.
Przepis na pierś z gęsi po francusku, przygotowany przez marszałka Piotra Całbeckiego i Michela Morana, trafił do 2019 zwycięzców tegorocznych konkursów organizowanych przez lokalne i regionalne media w ramach naszej dorocznej akcji gęsinowej (więcej). Ulotki wysłaliśmy wraz z voucherami upoważniającymi do odbioru gęsich tuszek w sobotę (9 listopada).
Fani Michela Morana będą mieli okazję spotkać kucharza osobiście. Kucharz poprowadzi warsztaty kulinarne dla siedmiu par, które zwyciężyły w tegorocznym konkursie organizowanym w ramach naszej dorocznej akcji gęsinowej. Spotkania z kucharzem odbędzie się w piątek (8 listopada) w Akademii Kulinarnej Studio A w Toruniu (więcej). Gwiazda kulinarnych programów telewizyjnych gościć będzie również na tegorocznym festiwalu gęsinowym w Przysieku. Wraz ze znanymi polskimi kucharzami, Andrzejem Polanem, Agatą Wojdą i Józefem Sadkiewiczem serwować będą smaczne dania z gęsiną. Michela Morana będzie można spotkać w najbliższą sobotę (9 listopada) w godzinach 12.30, 14 i 15.30.
W ubiegłym roku marszałek Piotr Calbecki wraz z polskim kucharzem Robertem Makłowiczem przygotowali dwie propozycje potraw z gęsiny:
Dwa lata temu dania z gęsiną w roli głównej przygotował włoski kucharz Marco Ghia. Powstały dwie propozycje potraw na świąteczny obiad – polska i włoska:
Dla wszystkich smakoszy mamy także krótkie filmiki z przepisami na dania z gęsiną w roli głównej:
- Pasztet z gęsiej wątróbki
- Gęsia wątróbka z puree gruszkowym i żurawiną
- Pierogi z gęsiną i pieczonymi warzywami
- Pierś gęsi podana na zimno z korzennym sosem śliwkowym
- Sałatka z półgęskiem, orzechami, pomarańczą i kozim serem
- Kołduny z gęsiną w rosole
Czytaj także:
- Gęś w restauracji – zgłoś swój lokal
- Wygraj warsztaty kulinarne z Michelem Moranem
- 2019 gęsich tuszek dla mieszkańców województwa
Więcej informacji na temat akcji „Kujawsko-Pomorska gęsina na świętego Marcina” tutaj.
Beata Krzemińska
rzecznik prasowa Urzędu Marszałkowskiego
5 listopada 2019 r.