Przepisy świąteczne

Michał Krzemkowski

PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

Michała Krzemkowskiego, radnego województwa

 

Składniki: 

Ciasto:

500 g (3 szklanki) mąki,

250 ml (1 szklanka) ciepłej wody,

1 jajko.

Farsz:

35 g suszonych grzybów,

300 g kapusty kiszonej,

1 cebula,

100 ml oleju lnianego,

sól i pieprz do smaku,

masło1/2 kostki.

Przygotowanie:

Kapustę odsączyć, pokroić i ugotować w niewielkiej ilości wody. Uprzednio namoczone grzyby ugotować, drobno pokroić i wraz z wywarem dodać do gotującej się kapusty, chwilę razem gotować i odstawić do wystygnięcia. Pokrojoną w kostkę cebulę usmażyć na maśle i połączyć z kapustą i grzybami. Doprawić solą i pieprzem i olejem lnianym. Przesianą i posoloną mąkę połączyć z wodą i zagnieść ciasto. Na rozwałkowane ciasto układamy kulki farszu, szklanką wycinamy pierogi, sklejamy je i gotujemy we wrzątku. Ugotowane pierogi polewamy pokrojoną w kostkę i usmażoną na oleju cebulą.

 

Boże Narodzenie, 2015 r.