KREM Z BROKUŁ
Karola Cereckiego, byłego pracownika Departamentu Organizacyjnego Urzędu Marszałkowskiego
Składniki:
Wersja ekspresowa : 1xkostka rosołowa, 200g (2xkostki) sera topionego (bez dodatków), dwie brokuły, sól oraz pieprz
Wersja ekspresowa : 1xkostka rosołowa, 200g (2xkostki) sera topionego (bez dodatków), dwie brokuły, sól oraz pieprz
Wersja „świąteczna”:
- pęczek włoszczyzny
- 1 kostka rosołowa
- 200ml słodkiej śmietany
- dwie brokuły
- łyżka (płaska) stołowa mąki
- sól i pieprz.
Wykonanie:
Do około 1-1,5l wody wrzucić kostkę rosołową, włoszczyznę (lub serek topiony), jedną brokułę.
Gotować około 30min (15min dla wersji bez włoszczyzny). Usunąć z wywaru por i całość zmiksować za pomocą blendera – dokładnie, aż uzyskamy kremową konsystencję. Z drugiej brokuły odciąć sam kwiat i wrzucić do gotującego (zmiksowanego wcześniej) wywaru. Gotować około 10min (dużo dłuższe gotowanie doprowadzi do rozgotowania brokuł) . Dla wersji ze śmietaną : rozprowadzić mąkę razem ze śmietaną (dobrze rozetrzeć bo powstaną „kluski”) i pod koniec gotowania dodać do zupy, rozmieszać , gotować około 1-2min. Doprawić .
Do około 1-1,5l wody wrzucić kostkę rosołową, włoszczyznę (lub serek topiony), jedną brokułę.
Gotować około 30min (15min dla wersji bez włoszczyzny). Usunąć z wywaru por i całość zmiksować za pomocą blendera – dokładnie, aż uzyskamy kremową konsystencję. Z drugiej brokuły odciąć sam kwiat i wrzucić do gotującego (zmiksowanego wcześniej) wywaru. Gotować około 10min (dużo dłuższe gotowanie doprowadzi do rozgotowania brokuł) . Dla wersji ze śmietaną : rozprowadzić mąkę razem ze śmietaną (dobrze rozetrzeć bo powstaną „kluski”) i pod koniec gotowania dodać do zupy, rozmieszać , gotować około 1-2min. Doprawić .
Boże Narodzenie, 2015 r.