GĘSIA SZYJA NADZIEWANA
Ewy Politowskiej, szefowej kuchni hotelu Osada Karbówko
Składniki:
gęsia szyja 1 szt.
włoszczyzna 150g
masło 100g
cebula 100g
bułka czerstwa 50g
pierś gęsia 100g
żołądki gęsie 5g
wątróbka 5g
natka pietruszki
mleko 150ml
gałka muszkatołowa do maku
sól, pieprz
jajko 1 szt.
liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty
Przygotowanie:
Gęsią szyję dokładnie oczyścić, opłukać, zdjąć skórę. Szyję ugotować razem z włoszczyzną. Pierś gęsią, Ŝołądki, podsmażoną cebulę i namoczoną w mleku bułkę (lekko odciśniętą) mielimy. Wątróbkę lekko parzymy. Sparzoną wątróbkę natkę pietruszki siekamy i łączymy ze zmieloną masą mięsną. Dodajemy jajko, przyprawy i stopione masło. Wyrabiamy jednolitą masę. Tak doprawioną masą faszerujemy skórę szyi ęsiej. Związujemy lub zszywamy końce nafaszerowanej szyi i parzymy w wywarze ok. 1,5 odziny. Podawać na zimno z sosem lub na ciepło z surówkami.
Boże Narodzenie, 2015 r.