Gęsina

fot. Andrzej Goiński

Gęś po kołudzku

Haliny Bielińskiej, zastępcy dyrektora Zakładu Doświadczalnego Instytutu Zootechniki w Kołudzie Wielkiej (powiat inowrocławski).

 

Składniki:

  • tuszka gęsi owsianej (4,5-5,0 kg)
  • 1/3 szklanki soli
  • 1 szklanka majeranku
  • 4-5 średniej wielkości winno-słodkich jabłek
  • 20 ziaren jałowca
  • 1 łyżka mielonego pieprzu
  • 1/3 szklanki lub oliwy

 

Tuszkę natrzeć mocno solą i pieprzem od środka i na zewnątrz, następnie w taki sam sposób dodać majeranek. Całe owoce jałowca powciskać w tuszkę szczególnie w piersi, a około 5-6 ziaren włożyć do środka. Na koniec umyte, całe jabłka włożyć do środka tuszki, całość spiąć lub zaszyć i zostawić najlepiej w chłodnym miejscu na całą noc, a jeśli to niemożliwe, na 5-6 godzin.

Ustawić piekarnik na temperaturę 250 – 300 stopni i wstawić rondel z przykryciem i olejem lub oliwą. Grzać ok. 20 minut, następnie otworzyć rozgrzany rondel i włożyć do niego gęś, przykryć pokrywą i wstawić do piekarnika. Przez około 40 minut utrzymywać temperaturę 250 – 300 stopni, następnie zmniejszyć na 180 – 200 stopni i piec jeszcze około 1,5 – 2 godziny. Jeśli nie ma możliwości piec w temperaturze jak podałam, trzeba gąskę dłużej potrzymać w piekarniku aż do miękkości piersi. W rondlu z przykryciem nie ma konieczności polewania gąski, ja wyjmuję chrupiącą, rumianą, miękką z niepowtarzalnym aromatem i miłym dla oka „ widokiem”.

Podawać z ziemniakami „pure”, żurawiną lub borówkami i koniecznie z czerwonym lub różowym, wytrawnym winem.

 

5 listopada 2019 r.