O wieprzowinie z ekspertami – szkolenie dla hodowców
Seminarium „Od zagrody do gospody – wieprzowina ras rodzimych na kujawsko-pomorskich stołach” odbędzie się 26 kwietnia w Restauracji Ostromeckiej w Ostromecku. Organizowane przez Urząd Marszałkowskim seminarium skierowane jest do regionalnych restauratorów, hodowców trzody chlewnej oraz przedstawicieli branży przetwórstwa mięsnego.
Organizatorzy mają nadzieję, że efektem działań będzie poprawa smaku i polepszenie jakości, tak popularnej w naszym kraju, wieprzowiny. Mięso uzyskiwane z ras rodzimych, dzięki cechom genetycznym, odpowiedniej hodowli i zawartości składników odżywczych karmy, zawiera mało tłuszczu, mniej cholesterolu, stanowi cenne źródło dobrze przyswajalnego żelaza i witamin z grupy B. W programie seminarium przewidziano wykłady, a także pokaz rozbiórki półtuszy wieprzowej. Grono prelegentów zasilą najlepsi naukowcy z Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego w Bydgoszczy, Instytutu Zootechniki oraz Polskiego Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej.
Udział w seminarium jest bezpłatny. Jedynym warunkiem udziału jest wcześniejsze zgłoszenie uczestnictwa pod numerem 784-335-144 lub na adres ksow@kujawsko-pomorskie.pl.
Departament Rolnictwa Urzędu Marszałkowskiego
22 kwietnia 2016 r.