ŁOSOŚ ZAPIEKANY W ŚMIETANIE
Zbigniewa Ostrowskiego, wicemarszałka województwa kujawsko-pomorskiego
Jak Wigilia, to wiadomo …. karp na stole. Jednak tak się jakoś utarło w mojej rodzinie, że na wigilijnym stole nie może też zabraknąć łososia zapiekanego w śmietanie. Jest to może o tyle zabawne, że ten zwyczaj jest poniekąd wynikiem przypadku i został wymyślony naprędce wskutek niespodziewanej wizyty świątecznych gości. Jest to mój autorski przepis, pozwala na sporą dozę kreatywności oraz dopuszcza pewne improwizacje, niemniej ja od lat przyrządzam tego łososia w ten sam sposób. Przygotowuję:
- 3/4 kg płatów świeżego łososia,
- 4-5 średniej wielkości ziemniaków gotowanych w mundurkach,
- 5-6 świeżych pieczarek,
- ½ żółtego melona,
- 2 cebule,
- 250 g śmietany kremówki,
- nieco przecieru pomidorowego,
- nieco masła do posmarowania blachy do pieczenia
- dwie garści tartego żółtego sera do posypania zapiekanki,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie potrawy rozpoczynam od wcześniejszego ugotowania ziemniaków, aby miały czas ostygnąć. Blachę do pieczenia smaruję masłem i układam na niej łososia pokrojonego w kostkę o rozmiarach 2-3cm. Na warstwie łososia układam obrane ze skórki i pokrojone w plastry ziemniaki. Na nich z kolei układam warstwę pieczarek, również pokrojonych w plastry. Ziemniaki i pieczarki doprawiam pieprzem i solą. Następnie układam kolejną warstwę, którą stanowi pokrojony w kostkę melon. Całość posypuję warstwą pokrojonej w piórka cebuli. W kubku mieszam śmietanę z przecierem pomidorowym tak, by miała kolor łososiowy. Polewam nią potrawę a na wierzchu układam pierzynkę z tartego sera. Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 200oC i piekę 30-40 minut. Życzę Państwu spokojnych Świąt Bożego Narodzenia, spędzonych w rodzinnym gronie, przy stole na którym być może znajdzie się i ta polecana przez mnie potrawa, ale na pewno panować będzie harmonia i serdeczny nastrój. Wesołych Świąt i szczęśliwego Nowego Roku!
Boże Narodzenie, 2015 r.