Przepisy świąteczne

Krzysztof Czarnecki

ZUPA GRZYBOWA

Krzysztofa Czarneckiego, wójta gminy Wielka Nieszawka

 

Składniki:

– 30 dag grzybów suszonych,

– 2 łyżki masła,

– włoszczyzna,

– duża cebula,

– 100 ml śmietany,

– 3 ziarna jałowca,

– 5-7 ziaren pieprzu,

– kminek,

– sól,

– pieprz mielony,

– kilka listków bazylii do dekoracji.

 

Przygotowanie:

 

Grzyby zalać wodą, odstawić na noc. Osączyć, zachowując płyn, pokroić. Włoszczyznę obrać, umyć. Cebulę opiec nad ogniem. Warzywa zalać 2 litrami wody, dodać masło, ¼ łyżeczki kminku, ziarna jałowca i pieprzu, doprawić solą. Gotować 40 minut, przecedzić. Dodać grzyby z wodą, w której się moczyły. Doprawić pieprzem oraz solą  i gotować 30 minut. Wlać śmietanę, zagotować.

 

Boże Narodzenie, 2015 r.