ZUPA GRZYBOWA
Krzysztofa Czarneckiego, wójta gminy Wielka Nieszawka
Składniki:
– 30 dag grzybów suszonych,
– 2 łyżki masła,
– włoszczyzna,
– duża cebula,
– 100 ml śmietany,
– 3 ziarna jałowca,
– 5-7 ziaren pieprzu,
– kminek,
– sól,
– pieprz mielony,
– kilka listków bazylii do dekoracji.
Przygotowanie:
Grzyby zalać wodą, odstawić na noc. Osączyć, zachowując płyn, pokroić. Włoszczyznę obrać, umyć. Cebulę opiec nad ogniem. Warzywa zalać 2 litrami wody, dodać masło, ¼ łyżeczki kminku, ziarna jałowca i pieprzu, doprawić solą. Gotować 40 minut, przecedzić. Dodać grzyby z wodą, w której się moczyły. Doprawić pieprzem oraz solą i gotować 30 minut. Wlać śmietanę, zagotować.
Boże Narodzenie, 2015 r.