PSTRĄG W ŚMIETANIE NA SŁODKO
Łukasza Ruszczaka z Departamentu Organizacyjnego
Składniki:
2-3 całe pstrągi (zależy od wielkości naczynia żaroodpornego),
duży kartonik śmietany 18%,
duży kartonik śmietany 30%,
garść rodzynek,
garść migdałów (migdały trzeba obrać ze skórki po zamoczenia ich w gorącej wodzie),
migdały kroimy wzdłuż lub kupujemy w płatkach (mała paczka).
Przygotowanie:
Pstrągi myjemy w zimnej wodzie i skrapiamy octem, żeby skrobiąc nożem ładnie schodziły łuski.
Następnie trzeba je posolić, obtoczyć w mące i wrzucić na gorące masło na patelnię, by przyrumieniły się po obu stronach.
Brytfankę żaroodporną smarujemy masłem, na dno kładziemy zarumienione ryby, zalewamy je obiema śmietanami tak, aby pstrągi były zakryte, dorzucamy migdały i rodzynki równo po całej brytfance.
Wstawiamy do piekarnika na około godzinę. Po wyjęciu pstrągi nakładamy łopatką, gdyż stają się bardzo kruche.
Boże Narodzenie, 2015 r.