PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
Michała Krzemkowskiego, radnego województwa
Składniki:
Ciasto:
500 g (3 szklanki) mąki,
250 ml (1 szklanka) ciepłej wody,
1 jajko.
Farsz:
35 g suszonych grzybów,
300 g kapusty kiszonej,
1 cebula,
100 ml oleju lnianego,
sól i pieprz do smaku,
masło1/2 kostki.
Przygotowanie:
Kapustę odsączyć, pokroić i ugotować w niewielkiej ilości wody. Uprzednio namoczone grzyby ugotować, drobno pokroić i wraz z wywarem dodać do gotującej się kapusty, chwilę razem gotować i odstawić do wystygnięcia. Pokrojoną w kostkę cebulę usmażyć na maśle i połączyć z kapustą i grzybami. Doprawić solą i pieprzem i olejem lnianym. Przesianą i posoloną mąkę połączyć z wodą i zagnieść ciasto. Na rozwałkowane ciasto układamy kulki farszu, szklanką wycinamy pierogi, sklejamy je i gotujemy we wrzątku. Ugotowane pierogi polewamy pokrojoną w kostkę i usmażoną na oleju cebulą.
Boże Narodzenie, 2015 r.