KARKÓWKA PO STAROPOLSKU ale z nutą teraźniejszości
Przemysława Wołoszyka, toruńskiego przewodnika i pasjonata turystyki
Składniki:
1-1,5 kg karkówki,
1 kg kapusty kiszonej,
Ananas z puszki i sok,
Sól, pieprz i czosnek.
Przygotowanie:
Karkówkę posolić, popieprzyć i dodać odrobinę czosnku, żadnych innych przypraw, wstawiamy na noc do lodówki. Karkówkę przesmażamy na patelni z odrobiną oleju i do naczynia wkładamy kiszoną kapustę – trochę na spód, a resztę na górę. Karkówka musi być otulona. Na górę wykładamy ananasa z puszki i wylewamy jego sok.
Całość wstawiamy do piekarnika (gdy karkówka ma 1kg to na godzinę, jeśli ma 1,2kg, to na godzinę i 20 minut, itd.).
Stary przepis z nowym składnikiem, co ciekawe wielu osobom kapusta bardziej smakuje, niż karkówka. Jadło pyszne będzie niczym średniowieczny obiad podawany zacnym gościom ratusza w Toruniu. Na wyprawach mogłem tylko o takim jedzeniu pomarzyć, nierzadko jadło się mokry chleb z mokrym pasztetem. 🙂 POZDRAWIAM SERDECZNIE.
Boże Narodzenie, 2015 r.