KAPUSTA POSTNA
1 duża cebula
2 kg kiszonej kapusty
80 ml oliwy
po 10 ziarenek jałowca, ziela angielskiego i pieprzu
4 liście laurowe
4 ząbki czosnku
70 g suszonych grzybów (namoczonych)
150 g suszonych śliwek
70 g rodzynek
1 szklanka miodu pitnego trójniaka lub czerwonego wina
po szczypcie soli, cukru, pieprzu
Przygotowanie:
Cebulę siekamy. Kapustę odciskamy i zachowujemy sok. W garnku na oliwie rumienimy cebulę. Wkładamy kapustę, zalewamy 1 szklanką wody i podgrzewamy chwilę. Dodajemy jałowiec, ziele, pieprz, liście laurowe, nacięte ząbki czosnku i posiekane grzyby. Dusimy na małym ogniu jakąś godzinę. Odstawiamy na noc. Następnego dnia zagotowujemy, dodajemy śliwki, rodzynki i miód pitny lub wino. Dusimy około godziny. Jeżeli w garnku jest dużo płynu, dusimy kapustę bez przykrywki, a jeśli mało – uzupełniamy wodą lub kwaśnym sokiem z kapusty. Studzimy. Kolejnego dnia znów podgrzewamy i doprawiamy. Kapusta powinna być ciemna, gęsta i esencjonalna.