KAPUSTA Z GROCHEM
Jacka Gajewskiego, radnego województwa
Składniki:
60 kg kwaszonej kapusty – odcisnąć sok
1 szklanka suchego grochu (łuskany)
2 kapelusze suszonych grzybów
1 szklanka mleka
1 duża cebula
Olej
Łyżka mąki
Sól
Pieprz
Liść laurowy
Wykonanie:
Namaczamy w wodzie i mleku (pół na pół) suszone grzyby i gotujemy je do miękkości. Cedzimy na sicie i kroimy w „makaroniki” i odstawiamy. Opłukany groch zalewamy letnią wodą , przyprawiamy szczyptą soli i gotujemy na małym ogniu do miękkości. Kapustę jak trzeba rozdrabniamy i gotujemy przez 15 minut, cedzimy na sicie, liść odrzucamy. Na oleju podsmażmy cebulę, oprószamy mąką, zasmażamy, często mieszając. Rozprowadzamy wywarem z grzybów, mieszając, by nie powstały grudki. Do sosu dodajemy kapustę, grzyby i groch. Składniki mieszamy i trzymamy na niewielkim ogniu przez 15 minut. Doprawimy solą i pieprzem. SMACZNEGO!
60 kg kwaszonej kapusty – odcisnąć sok
1 szklanka suchego grochu (łuskany)
2 kapelusze suszonych grzybów
1 szklanka mleka
1 duża cebula
Olej
Łyżka mąki
Sól
Pieprz
Liść laurowy
Wykonanie:
Namaczamy w wodzie i mleku (pół na pół) suszone grzyby i gotujemy je do miękkości. Cedzimy na sicie i kroimy w „makaroniki” i odstawiamy. Opłukany groch zalewamy letnią wodą , przyprawiamy szczyptą soli i gotujemy na małym ogniu do miękkości. Kapustę jak trzeba rozdrabniamy i gotujemy przez 15 minut, cedzimy na sicie, liść odrzucamy. Na oleju podsmażmy cebulę, oprószamy mąką, zasmażamy, często mieszając. Rozprowadzamy wywarem z grzybów, mieszając, by nie powstały grudki. Do sosu dodajemy kapustę, grzyby i groch. Składniki mieszamy i trzymamy na niewielkim ogniu przez 15 minut. Doprawimy solą i pieprzem. SMACZNEGO!
Boże Narodzenie, 2019 r.