WIGILIJNA KUTIA
Kutię przygotowujemy co roku, zazwyczaj w większej ilości żeby można nią było obdarowywać świątecznie :). Kutia ta jest dla nas bardzo ważna ponieważ przepis jest od śp. prof. S. Borysowskiego – lwowiaka.
Składniki:
- 20 dkg pszenicy ekologicznej, tyleż samo maku,
- dużo bakalii – rodzynki i figi obowiązkowo!
- orzechy laskowe,
- słodka śmietanka,
- miód.
Przygotowanie:
Pszenicę trzeba wieczorem sparzyć i zostawić na noc. W wigilijny poranek gotujemy do miękkości pszenicę i mak. Mak po ostudzeniu mielimy 2-3 krotnie, łączymy pszenicę, mak, rodzynki namoczone w wodzie (z malutkim dodatkiem rumu), pokrojone w cieniutkie paseczki figi, drobno posiekane laskowe orzechy, dużo płynnego lipowego miodu, trochę śmietanki! Potem do lodówki – PYCHA!!! I niech się bombki mienią…
Boże Narodzenie, 2015 r.