Przepisy świąteczne

ZUPA RYBNA

Małgorzaty Kasprzak, wicedyrektor Departamentu Organizacyjnego w Urzędzie Marszałkowskim
 
Składniki:

  • Cztery litry wody,
  • Dwa dzwonka surowego łososia,
  • Pół zielonej i pół czerwonej papryki,
  • Dwa świeże pomidory,
  • Dwie kostki rybne,
  • Pęczek natki pietruszki,
  • Jeden por,
  • Jeden seler,
  • Trzy ząbki czosnku,
  • Jedno jajko
  • Mąka,  mleko.
  • Przyprawy: sól, wegeta, pieprz czarny, pieprz kajeński, listek laurowy,  cztery kulki ziela angielskiego, szafran-szczypta.

Wykonanie:
Na dno garnka wlać oliwę, doprowadzić do wrzenia, wrzucić pokrojone warzywa oraz wyciśnięty czosnek, kostki rybne, listek laurowy, ziele angielskie. Składniki mieszać i doprowadzić do zeszklenia. Dolać gorącej wody do ¾ pojemności garnka mieszczącego co najmniej cztery litry płynu, zagotować składniki. Dodać łososia i doprowadzić do jego ugotowania. Następnie wyjąć kawałki ugotowanej ryby. Z jajka, mąki i mleka przygotować „lane kluseczki” wrzucając je na gotującą się zupę. Łososia po rozdrobnieniu na małe części dodać do zupy. Wsypać pokrojoną natkę pietruszki i doprawić do smaku pozostałymi przyprawami.
                            
 SMACZNEGO

 
 
Boże Narodzenie, 2015 r.