RYBA PO GRECKU
- 1 kg ryby (filet z dorsza)
- 2 cebule
- 6 dużych marchewek
- 1 duży seler
- 2 pietruszki
- koncentrat pomidorowy
- olej
- 1 jajko
- bułka tarta
- sól
- pieprz
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 1 liście laurowe
Wykonanie:
Filety pokrój na średniej wielkości kawałki, posól i przepraw pieprzem, a następnie opanieruj w roztrzepanym jajku i tartej bułce. Usmaż na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Pokrój cebulkę w kostkę, przesmaż za 1-2 łyżkach oleju. Dodaj starte na grubej tarce marchewki, seler i pietruszki, a następnie liść laurowy i ziele angielskie. Duś do miękkości, podlewając od czasu do czasu wodą. Dodaj dwie spory łyżki koncentratu pomidorowego, przypraw do smaku solą i pieprzem.
Na półmisku ułóż kilka kawałków ryb, przykryw częścią sosu warzywnego. Potem znowu ułóż ryby i sos, i tak dalej, aż skończą się składniki. Wstaw na całą noc do lodówki. Podawaj na zimno z pieczywem.