Przepisy świąteczne

BABKA MAKOWA

Marka Smoczyka, sekretarza województwa

 

Składniki:
  • 1 szklanka maku
  • 5 jaj
  • 1 kostka „Palmy”
  • 1 szklanka mąki wrocławskiej
  • 2 łyżki mąki krupczatki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Bakalie

Wykonanie:
Tłuszcz stopić, mak wsypać do tłuszczu i gotować trzy minuty. Przestudzić. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na parze z cukrem i cukrem waniliowym (po zdjęciu z pary jeszcze chwilę ubijać). Do przestudzonych białek dodać żółtka, wymieszać, dodać mąkę z proszkiem, dokładnie wymieszać, dodać mak z tłuszczem i wmieszać bakalie. Wszystko wlać do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy. Piec około 40 minut w temp. 175 stopni.

 
 
Boże Narodzenie, 2015 r.