ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI
Siostry Honoraty Hyjek ze Zgromadzenia Sióstr Pasterek z Jabłonowa Pomorskiego i Haliny Śliż, podopiecznej Zgromadzenia
Składniki:
8,5 szklanki mąki,
6,5 łyżki smalcu,
6,5 łyżki miodu,
6,5 łyżki gęstej śmietany,
7 jajek,
5 łyżeczek amoniaku,
2 łyżeczki sody,
1,5 przyprawy do pierników,
1,5 szklanki cukru.
Przygotowanie:
- Do miski nasypać przesianą mąkę.
- Do mąki włożyć smalec i wymieszać.
- Miód roztopić i wsypać przyprawę do pierników.
- Całe jajka utrzeć z cukrem, dodać śmietanę, przestudzony miód, amoniak, sodę – wszystko wymieszać.
- Wszystko wlewamy do miski z mąką i zarabiamy rękami.
- Gdyby ciasto było zbyt luźne, podsypujemy mąką.
- Ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm.
- Piec w piekarniku w temperaturze 1700 C od 15-20 minut.
Boże Narodzenie, 2015 r.