ŚLIWKOWA ZUPA WIGILIJNA „BABCI ZOSI”
Joanny Błońskiej z Departamentu Organizacyjnego Urzędu Marszałkowskiego
Składniki:
30 dag suszonych śliwek bez pestek,
2 gruszki,
śmietana kremówka – 1 opakowanie (250 ml),
3-4 łyżki miodu lub cukru,
łyżka masła,
kilka goździków,
cynamon,
szczypta soli,
pieprz.
Przygotowanie:
Śliwki suszone wraz z goździkami i cynamonem wrzucamy do garnka i gotujemy.
Im więcej śliwek, tym zupa będzie ciemniejsza i smaczniejsza! Gotujemy około 20-30 minut. Pod koniec gotowania dodajemy kilka łyżek miodu bądź cukru (przyprawiamy do smaku – według uznania). Dodajemy też szczyptę soli.
Wywar pozostawiamy do wystudzenia, a w tym czasie obieramy gruszki, kroimy je w paseczki i podsmażamy na maśle dodając świeżo zmielony, czarny pieprz. Gdy wywar wystygnie, wlewamy śmietanę i zagotowujemy, na koniec dodajemy podsmażone gruszki.
Wigilijna śliwkowa smakuje najlepiej z łazankami bądź lanymi kluskami.
Radosnego kolędowania w gronie najbliższych przy wigilijnym stole… Smacznego!
Boże Narodzenie, 2015 r.