KARP W CIEŚCIE NALEŚNIKOWYM
Krystyny Żejmo-Wysockiej, dyrektor Departamentu Spraw Społecznych
Karp
Białe wytrawne wino
Składniki do przygotowania ciasta naleśnikowego
Sól i pieprz
Przygotowanie:
Karpia należy oczyścić i odfiletować (najlepiej każdą rybkę na dwie połówki). Białe, wytrawne wino wstrzyknąć przy pomocy strzykawki pod skórę ryby – w niewielkich dawkach tak, aby nie robiły się bąble. Następnie odkładamy rybę w chłodne miejsce na minimum 2 godziny (lodówka, balkon).
Przygotowujemy ciasto, nieco bardziej gęste niż naleśnikowe, by nie spływało z karpia podczas smażenia.
Karpia wyjmujemy z lodówki, solimy i pieprzymy do smaku, każdy kawałek otaczamy w cieście naleśnikowym. Smażymy na maśle, na średnio rozgrzanej patelni.
Doskonały na ciepło i na zimno, można odgrzewać następnego dnia .
Smacznego!
Krystyna Żejmo-Wysocka