Przepisy świąteczne

PIEROŻKI Z KAPUSTĄ KISZONĄ I GRZYBAMI LEŚNYMI

ks. Daniela Adamowicza, dyrektora Caritas Diecezji Toruńskiej
 
Ciasto:
0,50 kg mąki pszennej
0,25 kg margaryny
0,08 kg drożdże
½ szklanki kwaśnej śmietany
3 żółtka ( białka dodajemy do kapusty)
2 łyżki cukru
½ łyżki soli

Tłuszcz posiekać drobniutko z mąką, drożdże rozetrzeć z cukrem, do drożdży dołożyć sól, wbić żółtka, dodać śmietanę i wszystko wymieszać z mąką i tłuszczem. Urabiać ciasto na jednolitą masę tak aby odchodziło od ręki. Jeżeli będzie zbyt sztywne dodać żółtko lub łyżkę śmietany.

Farsz:

0,15 kg leśnych grzybów
1kg kapusty kiszonej
Sól, pieprz, cukier do smaku
½ kostka margaryny

Kapustę kiszoną ugotować do miękkości odcisnąć z wody i zmielić na maszynce na grubym sicie. Grzyby ugotować oddzielnie również zmielić, dodać do kapusty. Margarynę rozgrzać, dodać pokrojoną na drobno średniej wielkości cebulkę zaszklić i dodać do kapusty. Wszystko doprawić pieprzem solą i cukrem do smaku. Przesmażyć następnie wystudzić i napełniać ciasto pasztecikowe.
Ciasto rozwałkować na grubość 4 mm wyciąć kwadraciki nałożyć farsz i zlepiać. 

Pieczenie:
Pieczemy w 170°C, aż pierożki będą miały herbaciany kolor

 
 
Boże Narodzenie, 2015 r.