Przepisy świąteczne

ŚLEDZIE POD PIERZYNKĄ

Grzegorza Gacy, radnego województwa w latach 2010-2014
 
Składniki:
3-4 płaty śledziowe;
ziemniaki gotowane w „mundurkach”;
4 marchewki ugotowane;
2 pietruszki ugotowane;
2 jajka ugotowane na twardo;
15 dkg sera żółtego (najlepiej „ostrego”);
2 cebule surowe;
majonez;
olej tłoczony na zimno z oliwek (może być z rzepaku, lub inny).
 
Przygotowanie:
Wymoczone śledzie(lub nie, jak kto lubi) pokroić w średniej wielkości  kostkę i rozłożyć równomiernie na dnie głębokiej szklanej lub ceramicznej miski, a następnie posypać drobno pokrojoną cebulą(wcześniej sparzoną wrzącą wodą) i obficie skropić olejem.

Na warstwę śledzi zetrzeć(na tarce-grube wiórki) kolejno marchew i pietruszkę, lekko posolić a następnie posmarować majonezem (dość grubo).

Kolejną warstwą są ziemniaki (ścieramy je jak marchew), które lekko solimy i pokrywamy warstwą majonezu.

Na drobnej tarce ścieramy ser, którym posypujemy majonez. Na warstwę sera nakładamy pokrojone, w dość grubą kostkę, jajka.

Wszystko posypujemy dużą ilości zielonej pietruszki. Sałatkę wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Uwaga! Nie mieszamy warstw.

 
SMACZNEGO!
 
 
Boże Narodzenie, 2015 r.